Istnieje szereg metod pozwalających w mniejszym lub większym stopniu ocenić skład i budowę ciała człowieka. Do najbardziej popularnych zaliczyć można: pomiar masy ciała, badania antropometryczne (w skład których wchodzą chociażby pomiar wzrostu czy obwodów poszczególnych części ciała), wyliczanie wskaźnika BMI. Wymienione metody niosą ze sobą ryzyko błędu i nie pozwalają na uzyskanie szczegółowych informacji o stanie zdrowia pacjenta, kondycji jego ciała i parametrach. Rozwiązaniem powyższych problemów może okazać się metoda bioimpedancji elektrycznej, dzięki której uzyskuje się informacje o składzie ciała pacjenta, przez co łatwiej jest skomponować skuteczny plan żywieniowy i odpowiednią dietę [3]. Niniejsza publikacja charakteryzuje metodę BIA, przedstawia metodyke przeprowadzania pomiarów i ich interpretację.
A number of methods exist that allow in a smaller or larger degree to estimate the composition and build of the man’s body. To the most popular possible methods following can be numbered: measuring of body weight, anthropometric research (in the composition of which enters even the measurement of growth or circumferences of separate body parts), deduction of the BMI index. The mentioned methods carry with itself the risk of an error and does not allow to receive the detailed state information, body condition and patient’s health parameters. The method of electric bio-impedance can appear in the decision of the above-mentioned problems, due to that received information about composition of patient’s body it is easier to create an effective nourishing plan and a corresponding diet [3]. This publication characterizes the BIA method, presents methodology of realizations of measuring and their interpretation.
BIA – Bioelectrical Impedance Analysis – bioimpedancja elektryczna jest metodą analizy składu ciała, którą przeprowadza się w sposób szybki, nieinwazyjny oraz bezpieczny [5]. Wyniki pomiarów są wysoce powtarzalne i wiarygodne [6]. Metoda ta wykorzystuje opór elektryczny organizmu. Poszczególne tkanki ciała, w zależności od tego ile wody się w nich znajduje, wykazują odmienny opór elektryczny. Tkanka tłuszczowa słabo lub prawie wcale nie przewodzi prądu elektrycznego, gdyż nie zawiera wody. Zupełnie inaczej reaguje na prąd elektryczny tkanka mięśniowa, ...
Tekst zawiera 2876 wyrazów. Będziesz go czytać 14 minut i 22 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
inż. Joanna Moczko
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]