W niniejszym opracowaniu zostały omówione prozdrowotne właściwości miodów: akacjowego, wielokwiatowego, lipowego, wrzosowego oraz spadziowego (spadź iglasta i liściasta). Skupiono się przede wszystkim na opisaniu właściwych cech miodów, charakterystycznych tylko dla wybranych rodzajów.
Według definicji Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/63/UE z dnia 15 maja 2014 r., miód jest definiowany jako naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły Apis mellifera („pszczoły”). W jego skład wchodzą różne cukry, głównie fruktoza i glukoza oraz inne substancje jak enzymy, kwasy organiczne czy cząstki stałe pochodzące ze zbioru miodu. Miody charakteryzują się właściwościami odtruwającymi organizm (dzięki obecności witamin oraz związków flawonoidowych), wspomagającymi gojenie się ropiejących ran i oparzeń a także cechującymi się ...
Tekst zawiera 2418 wyrazów. Będziesz go czytać 12 minut i 5 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
mgr inż. Karolina Ferysiuk
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Zainteresowania: wpływ żywności na zdrowie człowieka, historia żywności - czyli kto wymyślił te danie i skąd się wzięło, fantastyka - niech żyją konwenty. Obecnie na diecie "seafood diet" - I see food and I eat it. [profil autora]