W opracowaniu omówiono zjawisko reakcji krzyżowych alergenów pokarmowych, wziewnych, które przyczyniają się do powstawania m.in. zespołu alergii jamy ustnej. Przybliżono takie pojęcia jak: profilina, CCD.
Data publikacji: 25.03.2013 r. • Typ publikacji:Krótkie doniesienie
Konflikt interesów Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub
kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej
pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy
zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ
Tomasz Czernecki
Tomasz Czernecki
Abstract:
Publication date: 25.03.2013 r. • Publication type:Krótkie doniesienie
Conflict of interest The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE
Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama
Ograniczona ilość elementów, z jakich zbudowane są epitopy alergenów pozwala na wystąpienie identycznych lub podobnych epitopów w różnych często nie spokrewnionych ze sobą w żaden sposób alergenach. Dlatego też specyficzne przeciwciała wytworzone pod wpływem jednego alergenu mogą reagować krzyżowo z innymi alergenami. Tłumaczy to występowanie alergii pokarmowej na niektóre produkty spożywcze u osób uczulonych np. na alergeny wziewne, kontaktowe lub inne produkty spożywcze posiadające alergeny o zbliżonej, podobnej budowie (tabela) [2, 6, 9, 10, 11].
Reakcje krzyżowe występujące pomiędzy ...
Tekst zawiera 767 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 50 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
American Academy of Allergy, Asthma and Immunology: The allergy report, USA, 2000.
Besler M., Steinhart H., Paschke A.: Stability of food allergens and allergenicity of processed foods. Journal of Chromatography B, 756, 2001, 207-288.
Besler Matthias, Steinhart Hans, Paschke Angelika: Stability of food allergens and allergenicity of processed foods. Journal of Chromatography B, 756, 2001, 207-228.
Domke T., Federau T., Schluter K., Giehl K., Valenta R., Schomburg D., Jockusch B.M.: Birch pollen profilin: structural organization and interaction with poly-(L-proline) peptides as revealed by NMR. Federation of European Biochemical Societies Letters, 411, 1997, 291.
Eisenbrand G., Aulepp H., Dayan A.D., Elias P.S., Grunow W., Ring J., Schlatter J.: Food allergies and intolerances: Symposium/Deutsche Forschungsgemeinschaft. Weinheim; New York, 1996.
Halstensen T.S., Lovik M., Alexander J, Smith E.: Environmental chemicals and food allergy/intolerance, a synopsis. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 179.
Helm R.M., Burks A.W.: Mechanisms of food allergy. Current Opinion in Immunology, 12, 2000, 647.
Metcalfe D.D., Sampson H.A., Simon R.A.: Food allergy: adverse reactions to foods and food additives. Blackwell Science, Inc., USA, 2nd ed., 1997.
Son D.Y., Scheurer S., Hoffmann A., Haustein D., Vieths S.: Pollen-related food allergy: cloning and immunological analysis of isoforms and mutants of Mal d 1, the major apple allergen, and Bet v 1, the major birch pollen allergen. European Journal of Nutrition, Vol. 38, Number 4, 1999, 201.
Vieths S.: Allergenic cross-reactivity, food allergy and pollen. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 61.
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]