Alergeny reagujące krzyżowo  

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstrakt:

W opracowaniu omówiono zjawisko reakcji krzyżowych alergenów pokarmowych, wziewnych, które przyczyniają się do powstawania m.in. zespołu alergii jamy ustnej. Przybliżono takie pojęcia jak: profilina, CCD.


Data publikacji: 25.03.2013 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Czernecki T.: Alergeny reagujące krzyżowo, Journal of NutriLife, 2013, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=86 [dostęp: 2017.10.21]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
alergeny pokarmowe, alergia pokarmowa, reakcje krzyżowe, alergen, profilina, CCD

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstract:

Publication date: 25.03.2013 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Czernecki T.: , Journal of NutriLife, 2013, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=86 [access: 2017.10.21]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Ograniczona ilość elementów, z jakich zbudowane są epitopy alergenów pozwala na wystąpienie identycznych lub podobnych epitopów w różnych często nie spokrewnionych ze sobą w żaden sposób alergenach. Dlatego też specyficzne przeciwciała wytworzone pod wpływem jednego alergenu mogą reagować krzyżowo z innymi alergenami. Tłumaczy to występowanie alergii pokarmowej na niektóre produkty spożywcze u osób uczulonych np. na alergeny wziewne, kontaktowe lub inne produkty spożywcze posiadające alergeny o zbliżonej, podobnej budowie (tabela) [2, 6, 9, 10, 11].

 

Reakcje krzyżowe występujące pomiędzy ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Alberse R.C.: Food allergens. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 55.
  2. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology: The allergy report, USA, 2000.
  3. Besler M., Steinhart H., Paschke A.: Stability of food allergens and allergenicity of processed foods. Journal of Chromatography B, 756, 2001, 207-288.
  4. Besler Matthias, Steinhart Hans, Paschke Angelika: Stability of food allergens and allergenicity of processed foods. Journal of Chromatography B, 756, 2001, 207-228.
  5. Domke T., Federau T., Schluter K., Giehl K., Valenta R., Schomburg D., Jockusch B.M.: Birch pollen profilin: structural organization and interaction with poly-(L-proline) peptides as revealed by NMR. Federation of European Biochemical Societies Letters, 411, 1997, 291.
  6. Eisenbrand G., Aulepp H., Dayan A.D., Elias P.S., Grunow W., Ring J., Schlatter J.: Food allergies and intolerances: Symposium/Deutsche Forschungsgemeinschaft. Weinheim; New York, 1996.
  7. Halstensen T.S., Lovik M., Alexander J, Smith E.: Environmental chemicals and food allergy/intolerance, a synopsis. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 179.
  8. Helm R.M., Burks A.W.: Mechanisms of food allergy. Current Opinion in Immunology, 12, 2000, 647.
  9. Metcalfe D.D., Sampson H.A., Simon R.A.: Food allergy: adverse reactions to foods and food additives. Blackwell Science, Inc., USA, 2nd ed., 1997.
  10. Son D.Y., Scheurer S., Hoffmann A., Haustein D., Vieths S.: Pollen-related food allergy: cloning and immunological analysis of isoforms and mutants of Mal d 1, the major apple allergen, and Bet v 1, the major birch pollen allergen. European Journal of Nutrition, Vol. 38, Number 4, 1999, 201.
  11. Vieths S.: Allergenic cross-reactivity, food allergy and pollen. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 61.
  12. Czernecki T., Targoński Z.: Alergeny i Alergie pokarmowe. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(30), 2002, 19-33
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów
Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka
Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif