Alergeny reagujące krzyżowo  

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstrakt:

W opracowaniu omówiono zjawisko reakcji krzyżowych alergenów pokarmowych, wziewnych, które przyczyniają się do powstawania m.in. zespołu alergii jamy ustnej. Przybliżono takie pojęcia jak: profilina, CCD.


Data publikacji: 25.03.2013 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Czernecki T.: Alergeny reagujące krzyżowo, Journal of NutriLife, 2013, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=86 [dostęp: 2018.01.22]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
alergeny pokarmowe, alergia pokarmowa, reakcje krzyżowe, alergen, profilina, CCD

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstract:

Publication date: 25.03.2013 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Czernecki T.: , Journal of NutriLife, 2013, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=86 [access: 2018.01.22]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   Ograniczona ilość elementów, z jakich zbudowane są epitopy alergenów pozwala na wystąpienie identycznych lub podobnych epitopów w różnych często nie spokrewnionych ze sobą w żaden sposób alergenach. Dlatego też specyficzne przeciwciała wytworzone pod wpływem jednego alergenu mogą reagować krzyżowo z innymi alergenami. Tłumaczy to występowanie alergii pokarmowej na niektóre produkty spożywcze u osób uczulonych np. na alergeny wziewne, kontaktowe lub inne produkty spożywcze posiadające alergeny o zbliżonej, podobnej budowie (tabela) [2, 6, 9, 10, 11].

 

Reakcje krzyżowe występujące pomiędzy ...


Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Alberse R.C.: Food allergens. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 55.
  2. American Academy of Allergy, Asthma and Immunology: The allergy report, USA, 2000.
  3. Besler M., Steinhart H., Paschke A.: Stability of food allergens and allergenicity of processed foods. Journal of Chromatography B, 756, 2001, 207-288.
  4. Besler Matthias, Steinhart Hans, Paschke Angelika: Stability of food allergens and allergenicity of processed foods. Journal of Chromatography B, 756, 2001, 207-228.
  5. Domke T., Federau T., Schluter K., Giehl K., Valenta R., Schomburg D., Jockusch B.M.: Birch pollen profilin: structural organization and interaction with poly-(L-proline) peptides as revealed by NMR. Federation of European Biochemical Societies Letters, 411, 1997, 291.
  6. Eisenbrand G., Aulepp H., Dayan A.D., Elias P.S., Grunow W., Ring J., Schlatter J.: Food allergies and intolerances: Symposium/Deutsche Forschungsgemeinschaft. Weinheim; New York, 1996.
  7. Halstensen T.S., Lovik M., Alexander J, Smith E.: Environmental chemicals and food allergy/intolerance, a synopsis. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 179.
  8. Helm R.M., Burks A.W.: Mechanisms of food allergy. Current Opinion in Immunology, 12, 2000, 647.
  9. Metcalfe D.D., Sampson H.A., Simon R.A.: Food allergy: adverse reactions to foods and food additives. Blackwell Science, Inc., USA, 2nd ed., 1997.
  10. Son D.Y., Scheurer S., Hoffmann A., Haustein D., Vieths S.: Pollen-related food allergy: cloning and immunological analysis of isoforms and mutants of Mal d 1, the major apple allergen, and Bet v 1, the major birch pollen allergen. European Journal of Nutrition, Vol. 38, Number 4, 1999, 201.
  11. Vieths S.: Allergenic cross-reactivity, food allergy and pollen. Environmental Toxicology and Pharmacology, 4, 1997, 61.
  12. Czernecki T., Targoński Z.: Alergeny i Alergie pokarmowe. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(30), 2002, 19-33
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów
Bioreaktorowa hodowla drobnoustrojów
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja

Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne

Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka

Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - wpływ tłuszczów roślinnych i margaryn na zdrowie człowieka

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Znaczenie żywienia w leczeniu padaczki – rekomendowane diety, skutki uboczne, substancje bioaktywne

Znaczenie żywienia w leczeniu padaczki – rekomendowane diety, skutki uboczne, substancje bioaktywne

Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dla chorych na cukrzycę 2017

Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego dla chorych na cukrzycę 2017

DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif