Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego  

Małgorzata Kasprzak
  

    Małgorzata Kasprzak
Abstrakt:

W opracowaniu przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące soku i koncentratu jabłkowego tj. podstawowe definicje, wielkość i profil produkcji, skład chemiczny, schemat blokowy produkcji koncentratu jabłkowego.


Data publikacji: 18.02.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Kasprzak M.: Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego, Journal of NutriLife, 2012, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=10 [dostęp: 2017.04.28]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
sok jabłkowy, koncentrat jabłkowy, technologia produkcji, schemat blokowy

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Małgorzata Kasprzak
  

    Małgorzata Kasprzak
Abstract:

Publication date: 18.02.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Kasprzak M.: , Journal of NutriLife, 2012, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=10 [access: 2017.04.28]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

    Owoce spełniają bardzo ważną funkcję w odżywianiu ludzi, są głównym źródłem substancji regulujących proces przemiany materii u człowieka (jak witaminy, błonnik pokarmowy, sole mineralne, mikroelementy), zwiększają atrakcyjność posiłków ze względu na przyjemny smak, zapach, konsystencję, barwę itp. [11].
    Głównym surowcem przetwarzanym w naszym kraju na soki są jabłka. Do produkcji soków najlepiej nadają się jabłka przemysłowe. Najbardziej pożądane odmiany to: Fantazja, Antonówka, Wealthy, Boiken, Jonathan, McIntosh, Landsberska, Lobo, Idared [15]. Warunki klimatyczno-glebowe sprzyjają uprawie ...



Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Bednarski W.: Niektóre pojęcia z przetwórstwa owoców i warzyw. Przemysł Spożywczy, 4, 51-52, 1999. 
  2. Cissowski J.: Enzymy Novo Nordisk dla przetwórstwa owocowo - warzywnego. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 2, 31, 1998. 
  3. Czapski J., Tyma P.: Metody wykrywania zafałszowań przetworów owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 10, 22-25, 1996. 
  4. Fedejko E., Jarczyk A., Królewicz P.: Charakterystyka jakości zagęszczonych soków owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 9, 22-25, 1995. 
  5. Horubała A.: Postępy w utrwalaniu soków owocowych i warzywnych. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 2, 26-28, 1998. 
  6. Horubała A.: Znaczenie spożycia soków w żywieniu społeczeństwa. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 7, 10-12, 1993. 
  7. Kubiak K.: Aktualna sytuacja na rynku soków i napojów oraz koncentratów owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 2, 20-25, 1998. 
  8. Kubiak K.: Rynek soków i napojów owocowo-warzywnych. Przemysł Spożywczy, 4, 8-9, 1998. 
  9. Nadolna I.: Wartość żywieniowa krajowych soków warzywnych i owocowych. Przem. Ferm. i Owocowo- Warzywny, 10, 26, 1999. 
  10. Pietrzak S.: Koncentrat jabłkowy - pozycjonowanie na rynku. Przem. Ferm. i Owocowo-Warzywny, 12, 39-40, 1998. 
  11. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A.: Ogólna technologia żywności. Wyd. Naukowo - Techniczne, Warszawa, 57 -61, 278 -279, 1996. 
  12. Rembowski E.: Ciągły proces przerobu jabłek na sok zagęszczony. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 1, 22-23, 1992. 
  13. Rembowski E.: Wpływ różnych czynników na kształtowanie się cen zagęszczonego soku jabłkowego w krajach Europy Zachodniej. Przem. Ferm. i Owocowo - Warzywny, 3, 24-25, 1992. 
  14. Trifiro A., Saccani G., gherardi S., Vicini E., Spotti E., Previdi M.P., Nadgijimana M., Cavalli S., Reschiotto C.: Use of ion chromatography for monitoring microbial spoilage in the fruit juice industry. Journal of Chromatography- A, 1 /2, 243-252, 1997. 
  15. Zadernowski R., Oszmiński J.: Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART., Olsztyn, 1994. 
  16. Żak I.: Zawartość makro - i mikroelementów w koncentratach jabłkowych jako wskaźników zafałszowań. Praca magisterska, AR Lublin, 2000.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Małgorzata Kasprzak

dr inż. Małgorzata Kasprzak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Mechanizm powstawania IgE-zależnej alergii pokarmowej
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka
Wpływ probiotyków na układ immunologiczny człowieka
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif