Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie  

Aleksandra Bartosik
  

    Aleksandra Bartosik
Abstrakt:

Celiakia uważana jest za jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych, wynikającą z wrodzonej nietolerancji glutenu. Do niedawna uznawano tę chorobę za schorzenie małych dzieci, stosunkowo rzadko występującą w wieku dorosłym. W ostatnich latach obraz kliniczny celiakii zmienił się, a badania wykazują na wzrost zapadalności na chorobę wśród osób dorosłych, najczęściej między 30 a 50 rokiem życia. Postać objawów choroby jest różna, co utrudnia wczesną diagnostykę. W 90% przypadków objawy są niespecyficzne, będące efektem złego wchłaniania składników odżywczych przez organizm. Szacuje się że ok. 2,5 mln ludzi w Europie choruje na celiakię, w tym bezobjawowa postać występuje z częstością 1:100 do 1:300, a objawowa 1:3345. Celiakia występuje głównie u osób rasy białej, częściej u kobiet niż mężczyzn (w proporcji 2:1).


Data publikacji: 14.10.2013 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Bartosik A.: Celiakia - podłoże, objawy, diagnostyka i leczenie, Journal of NutriLife, 2013, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=126 [dostęp: 2017.05.01]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
celiakia, objawy, diagnostyka, leczenie, choroba, choroba autoimmunologiczna

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Aleksandra Bartosik
  

    Aleksandra Bartosik
Abstract:

Publication date: 14.10.2013 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Bartosik A.: , Journal of NutriLife, 2013, 10, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=126 [access: 2017.05.01]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

   Celiakia jest glutenozależną chorobą trzewną. Występuje u osób predysponowanych genetycznie u których dziedziczona jest autosomalnie dominująco. Patogeneza tej choroby obejmuje zjawiska o podłożu immunologicznym spowodowane trwałą nietolerancją glutenu prowadzącą do wystąpienia enteropatii zapalnej jelita cienkiego (Szajewska, 2009, za Di Sabatino i Carazza, 2009; Dzieniszewski i Jarosz, 2005).
Gluten jest substancją złożoną z białek. Zawarty jest w zbożach, głównie pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Białka zapasowe pszenicy dzieli się na albuminy, globuliny, gliadyny oraz gluteniny. W skład ...



Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Adrych K.J., Kryszewski A.J., Marek E. (2006). Choroba trzewna u dorosłych- wierzchołek góry lodowej. Wiadomości lekarskie, LIX (5-6): 359-361, Pozyskano z http://www2.sum.edu.pl/wydawnictwa/wiadlek/5-6-2006/s359_Adrych_K.pdf, data dostępu 12.05.2013.
  2. Cukrowska B. (2003). Celiakia- choroba o podłożu autoimmunologicznym. Nowa pediatria,(1): 58, 61, Pozyskano z http://www.nowapediatria.pl/snpn.php?ktory=2332, data dostępu 12.05.2013
  3. Dzieniszewski J., Jarosz M. (2005). Celiakia. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, s. 11, 13-19, 30, 55-56.
  4. Grzymisławski M., Stankowiak- Kulpa H., Włochal M. (2010). Celiakia- standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 1 (1): 17-21.
  5. Konińska G., Marczewska A., Źródlak M. (2011). Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Warszawa, s. 1, 9, 12-15, 17, 22, 24, 28-31, 54-58.
  6. Lange E. (2007). Przetwory owsiane w diecie bezglutenowej. Roczniki państwowego zakładu higieny,58 (1):104, Pozyskano z http://books.google.pl/books?id=SDrhnOZr9S0C&pg=PA104&dq=celiakia&hl=pl&sa=X&ei= Hj9IUZ2mFJCWswar8oD4BQ&ved=0CDEQ6AEwAQ#v=onepage&q=celiakia&f=false, data dostępu: 12.05.2013
  7. Megiorni F., Mora B., Bonamico M. i wsp. (2009). HLA- DQ and risk gradient for coeliac disease. Human Immunology, (70).
  8. Norris J.M., Barriga K., Hoffenberg E.J. i wsp. (2005). Risk of coeliac disease autoimmunity and timing of gluten introduction in the diet of infants at increased risk of disease. Journal of the American Medical Association, (293).
  9. Szaflarska- Popławska A. (2009). Patogeneza celiakii. Pediatria Współczesna, Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 11(3): 83-84, Pozyskano z http://cornetis.pl/artykul/czytaj/4541.html, data dostępu 12.05.2013.
  10. Szajewska H. (2006). Postępy w gastroenterologii i żywieniu dzieci w 2005 roku. Medycyna Praktyczna, (2).
  11. Szajewska H. (2007). Czy można zapobiec celiakii? Alergia, (3): 17-18, Pozyskano z http://alergia.org.pl/lek/index.php?option=com_content&task=view&id=155&Itemid=65, data dostępu 12.05.2013.
  12. Szajewska H. (2009). Aktualności w diagnostyce celiakii. Pediatria Współczesna Gastroeterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 11(3): 89-91.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

inż. Aleksandra Bartosik

inż. Aleksandra Bartosik


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Wina - klasyfikacja, proces produkcji, właściwości prozdrowotne
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif