Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac  

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstrakt:

Pomidor obok witaminy C, E i potasu zawierają jeszcze dwa bardzo cenne pod wzgledem żywieniowym składniki, a mianowicie  β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie przed takimi nowotworami jak np. rak prostaty, piersi. Likopen obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. W Polsce jednym z najlepszych i łatwodostępnych źródeł likopenu są pomidory, a jeszcze lepszym - sok pomidorowy. Jednak  niedoścignionym rekordzistą pod względem zawartości likopenu jest owoc Gac.


Data publikacji: 12.08.2012 r.    •    Typ publikacji: Krótkie doniesienie

Cytowanie:
  • Czernecki T.: Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac, Journal of NutriLife, 2012, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=50 [dostęp: 2017.06.23]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
pomidor, likopen, β-karoten, skład chemiczny, wartość odżywcza, rak prostaty, rak piersi, nadciśnienie, miażdżyca

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Tomasz Czernecki
  

    Tomasz Czernecki
Abstract:

Publication date: 12.08.2012 r.    •    Publication type: Krótkie doniesienie

Citation:
  • Czernecki T.: , Journal of NutriLife, 2012, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=50 [access: 2017.06.23]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

   Pomidory są bogate w witaminę C i E, zawierają mnóstwo potasu oraz troszkę wapnia i magnezu. Najbardziej są jednak cenione jako źródło barwników zwalczających wolne rodniki, zwłaszcza β-karotenu i likopenu (rys.1). Dzięki tym składnikom dieta zawierająca dużo pomidorów może efektywnie wspomagać leczenie obrzęków, nadciśnienia tętniczego krwi, a przede wszystkim chronić organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami [1].

 

likopen, beta-karoten, wpływ na zdrowie

Rys.1 Wzór strukturalny likopenu i β-karotenu   Prozdrowotne właściwości likopenu    Szczególnie pożądany wpływ na nasz organizm wywiera zawarty w  ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Agarwal, A., Rao, A.V., 2000. Tomato lycopene and its role in human health and chronic diseases. Can. Med. Assoc. J. 163, 739–744.
  2. DiMascio P, Kaiser S, Sies H., 1989. Lycopene as the most effective biological carotenoid singlet oxygen quencher. Arch Biochem Biophys, 274:532-8
  3. Heart Outcomes Prevention Evaluation Study Investigators. 2000. Vitamin E supplementation and cardiovascular events in high-risk patients. N Engl J Med, 342:154-60.
  4. Kohlmeier L, Kark JD, Gomez-Gracia E, Martin BC, Steck SE, Kardinaal AF, et al. 1997. Lycopene and myocardial infarction risk in the EURAMIC Study. Am J Epidemiol, 146:618-26.
  5. Kristenson M, Zieden B, Kucinskiene Z, Elinder LS, Bergdahl B, Elwing B, et al. 1997. Antioxidant state and mortality from coronary heart disease in Lithuanian and Swedish men: concomitant cross sectional study of men aged 50. BMJ, 314:629-33.
  6. Szwajgier D., Czernecki T., Czernecka M., Targoński Z., 2009. Zmiany zawartości likopenu oraz aktywności przeciwrodnikowej w czasie przechowywania przetworów pomidorowych. Nauka Przyroda Technologie, Tom 3, Zeszyt 4. ISSN 1897-7820
  7. Johnson EJ, Qin J, Krinsky NI, Russell RM. 1997. Ingestion by men of a combined dose of β-carotene and lycopene does not affect the absorption of β-carotene but improves that of lycopene. J Nutr, 127:1833-7.
  8. Rao AV, Agarwal S. 1999. Role of lycopene as antioxidant carotenoid in the prevention of chronic diseases: a review. Nutr Res, 19:305-23.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Ogólna charakterystyka soku i koncentratu jabłkowego
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa
Metody przeciwdziałania utlenianiu składników piwa
Przeciwutleniacze w piwie
Przeciwutleniacze w piwie
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif