Pomidor obok witaminy C, E i potasu zawierają jeszcze dwa bardzo cenne pod wzgledem żywieniowym składniki, a mianowicie β-karoten i likopen. Spożywanie produktów bogatych w likopen, a do nich należą pomidory działa ochronnie przed takimi nowotworami jak np. rak prostaty, piersi. Likopen obniża ryzyko zawału mięśnia sercowego, wystąpienia choroby wieńcowej, a także zapobiega rozwojowi miażdżycy. W Polsce jednym z najlepszych i łatwodostępnych źródeł likopenu są pomidory, a jeszcze lepszym - sok pomidorowy. Jednak niedoścignionym rekordzistą pod względem zawartości likopenu jest owoc Gac.
Pomidory są bogate w witaminę C i E, zawierają mnóstwo potasu oraz troszkę wapnia i magnezu. Najbardziej są jednak cenione jako źródło barwników zwalczających wolne rodniki, zwłaszcza β-karotenu i likopenu (rys.1). Dzięki tym składnikom dieta zawierająca dużo pomidorów może efektywnie wspomagać leczenie obrzęków, nadciśnienia tętniczego krwi, a przede wszystkim chronić organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami [1].
Rys.1 Wzór strukturalny likopenu i β-karotenu Prozdrowotne właściwości likopenu Szczególnie pożądany wpływ na nasz organizm wywiera zawarty w ...
Tekst zawiera 1120 wyrazów. Będziesz go czytać 5 minut i 36 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]