Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Charakterystyka podstawowych składników mleka
Zgodnie z definicją Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko „jest to produkt całego, nieprzerwanego doju od zdrowej, dobrze żywionej i nieznużonej nadmiernie krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszki siary”.
Natomiast w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 18 sierpnia 2004 (Dz. U. Nr 188, poz. 1946) w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych, mleko surowe określono jako „mleko otrzymywane poprzez wydzielanie gruczołów mlecznych krów, owiec, ...
Tekst zawiera 2042 wyrazów. Będziesz go czytać 10 minut i 12 sekund.
Literatura:
- Barłowska J., Litwińczuk Z. Właściwości odżywcze i prozdrowotne tłuszczu mleka. Medycyna Weterynaryjna, 2009, 65 (3): 171-174.
- Bujko J. Jak się mierzy zawartość kaloryczną produktów spożywczych? Świat Nauki 5/2006.
- Caroli A.M., Chessa S., Erhardt G.J. Invited review: Milk protein polymorphisms in cattle: Effect of animal breeding and human nutrition. Journal of Dairy Science,, 2009, 92 (11): 5335-5352.
- Chatterton D.E.W., Smithers G., Roupas P., Brodkorb A. Bioactivity of ?-lactoglobulin and ß-lactalbumin – technological implications for processing. International Dairy Journal, 2006, 16: 1229-1240.
- Gartner L.M., Morton J., Lawrence R.A., Naylor A.J., O'Hare D., Schanler R.J., Eidelman A.I. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics, 2005, 115 (2): 496-506
- Goetsch A.L., Zeng S.S., Gipson T.A. Factors affecting goat milk production and quality. Small Ruminant Research, 2011, 101 55– 63.
- Hahnel E.: „Pij mleko na zdrowie”, Tygodnik Rolniczy 6/2010, 46-47.
- Haug A., Hostmark A.T., Harstad O.M. Bovine milk in human nutrition – a review. Lipids in Health and Disease, 2007, 6, 25: 1-16.
- Król J., Litwińczuk A., Zarajczyk A., Litwińczuk Z. Alfa-laktoalbumina i beta-laktoglobulina jako związki biologicznie czynne frakcji białkowej mleka. Medycyna Weterynaryjna, 2008, 64 (12): 1375-1378.
- Król J., Litwińczuk Z., Brodziak A., Barłowska J. : “Lactoferrin, lysozyme and immunoglobulin G content in milk of four breeds of cows managed under intensive production system. Polish Journal of Veterinary Sciences”, 13 (2)/2010, 357-361.
- Krzyżewski J., Strzałkowska N., Ryniewicz Z.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na zawartość białka w mleku krowim.” Przegląd Hodowlany, 8/1997, 8 – 9.
- Kuczyńska B., Puppel K. i inni: „Wartość odżywcza mleka i siary pochodzących od różnych gatunków zwierząt”, Przegląd Hodowlany 11/2009, 12 -17.
- Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. Surowce zwierzęce – ocena i wykorzystanie. Wydawnictwo PWRiL, 2004, Warszawa.
- Malacarne M., Martuzzi F., Summer A. Protein and fat composition of mare's milk: some nutritional remarks with reference to human and cow's milk. International Dairy Journal, 2002, 12, 11 869–877.
- Morosa J., Inónb F.A., Garriguesa S., Guardia M. Determination of the energetic value of fruit and milk-based beverages through partial-least-squares attenuated total reflectance-Fourier transform infrared spectrometry. Analytica Chimica Acta, 2005, 538, 1–2: 181–193.
- Phelan M., Aherne A., Fitzgerald R.J., O’Brien M. Casein-derived bioactive peptides: Biological effects, industrial uses, safety aspects and regulatory status. International Dairy Journal, 2009, 19: 643-654.
- Sienkiewicz J. Kryteria oceny jakości mleka. Komórki somatyczne w mleku. Przegląd Mleczarski, 2010, 1, 10 – 13.
- Stolarczyk A. Witaminy i składniki mineralne w mleku modyfikowanym dla niemowląt i w wybranych preparatach leczniczych. Pediatria współczesna. Gastroeterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2001, 3, 2:153-158, ISSN 1507-5532.
- Tamime A.Y., Wszolek M., Božanić R., Özer B. Popular ovine and caprine fermented milks. Small Ruminant Research, 2011, 101 2– 16.
- Ziarno M.: „Prozdrowotne właściwości bakterii mlekowych”, Przegląd Mleczarski. 2004, 11, 4-10.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl