Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Budowa i ogólne właściwości
Kwas L-askorbinowy jak również kwas L-dehydroaskorbinowy należą do związków biologicznie czynnych i wykazują aktywność witaminy C.
Pod względem chemicznym kwas L-askorbinowy jest laktonem endiolu kwasu 2-okso-L-gulonowego, a kwas L-dehydroaskorbinowy jest laktonem kwasu 2,3-diokso-L-gulonowego [12]
Rys. 1 Wzory strukturalne kwasu L-askorbinowegi i L-dehydroaskorbinowego oraz ich izomery (* - związek o aktywności witaminy C) [10]
Kwas L-askorbinowy jest związkiem krystalicznym o budowie polarnej w wyniku czego odznacza się dobrą rozpuszczalnością w rozpuszczalnikach ...
Tekst zawiera 1438 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 11 sekund.
Literatura:
- Almaas R., Rootwelt T., Øyasæter S.,Saugstad O.D.: Ascorbic Acid Enhances Hydroxyl Radical Formation in Iron-Fortified Infant Cereals and Infant Formulas. Eur J. Pediatr (Springer-Verlag), 1997, 156, p. 488-492.
- Anuszkiewicz Elżbieta: Witaminy i ich znaczenie w terapii. Cz. I Wiadomości Zielarskie, 1995, Nr 5, s. 12.
- Bamforth C. W., Muller R. E., Walker M. D.: Oxygen and Oxygen Radicals in Malting and Brewing: A Review. Journal of the American Society of Brewing Chemists, 1993, Vol. 51, No. 3, p. 79-87.
- Bamforth Charles W., Parsons Roy: New Procedures to Improve the Flavor Stability of Beer. Journal American Society of Brewing Chemists, 1985, Vol. 43, No. 4, p. 197-202.
- Brand – Williams W., Cuvelier M. E., Berset C.: Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. Lebensm. – Wiss. u. - Technol., 1995, Vol. 28, No. 1, p. 25-30.
- Deutsch John C.: Ascorbic Acid Possesses Labile Oxygen Atoms in Aqueous Solution. Journal of Chromatography, 1998, A. 802, p. 385-390
- Huige Nick J.: Progress in Beer Oxidation Control.Beer and Wine Production, ASC Symposium series 536 B.H. Gump. Ed. Americal Washington, DC 1993, p. 64-93.
- Jian – Ping Yuan, Feng Chen: Degradation of Ascorbic Acid in Aqueous Solution. J. Agric. Food Chem., 1998, Vol. 46, No. 12. p. 5078-5082.
- Kuchciak Tadeusz, Krajniak Daniel: Tlen i powietrze w wybranych piwach krajowych. (Cz. I) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo – Warzywny, 1994, Nr 11, s. 15-16.
- Owen R. Fennema: Food Chemistry. (Third Edition), University of Wisconsin – Madisin, Marcel Dekker, Inc., 1996, p. 559-568.
- Pazera Tadeusz, Rzemieniuk Tadeusz: Browarnictwo. Warszawa: Wyd. Szkolne i Pedagogiczne, 1998.
- Praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego: Chemia żywności. Wydanie trzecie. Warszawa: Wyd. Naukowo – Techniczne, 2000, s. 404-406.
- Roy P., Kulkarni A.P.: Oxidation of Ascorbic Acid by Lipoxygenase: Effect of Selected Chemicals.Food Chemical Toxicology, 1996, 34, p. 563-570.
- Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993r. w sprawie wykazu substancji dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach. Monitor Polski 1993, nr 22, poz. 233.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl