Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)  



Mamy wiele rodzajów druku paragonu sklepowego. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych jest druk termiczny. Szybki, tani i bardzo wyraźny – przynajmniej do czasu gdy nie wypłowieje w portfelu… Czy ma jeszcze jakieś wady? Niestety tak. Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie The Journal of the American Medical Association wskazują, że paragon termiczny w pewnych sytuacjach może okazać się szkodliwy dla zdrowia.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Dlaczego paragony termiczne podejrzewa się o szkodliwość? Okazało się, że mogą one zawierać związek - bisfenol A (BPA). Przypomnę, że związek ten powszechnie używany jest w przemyśle tworzyw sztucznych, żywic epoksydowych i poliwęglanów. Jego niekorzystne działanie jest szeroko opisywane w literaturze. Może wpływać między innymi na wzrost ryzyka wystąpienia: nadwagi, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, nowotworów, problemów z płodnością.

 

Obecność BPA stwierdza się m.in. w żywicach epoksydowych używanych do powlekania od wewnątrz metalowych puszek ...

Tekst zawiera 382 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 54 sekundy.



Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Ehrlich S., Calafat A., Humblet O., Smith T., Hauser R. Handling of Thermal Receipts as a Source of Exposure to Bisphenol A FREE, JAMA. 2014;311(8):859-860.
  2. Mileva G., Baker S., Konkle A.,Bielajew C. Bisphenol-A: Epigenetic Reprogramming and Effects on Reproduction and Behavior, Int J Environ Res Public Health. Jul 2014; 11(7): 7537–7561.
  3. Ohlstein J., Strong A., McLachlan J., Gimble J., Burow M., Bunnell B. Bisphenol A enhances adipogenic differentiation of human adipose stromal/stem cells. J Mol Endocrinol. 2014 Aug 20. pii: JME-14-0052.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Od 1 marca 2011 mniejsze ryzyko raka i otyłości u dzieci
Od 1 marca 2011 mniejsze ryzyko raka i otyłości u dzieci
Granaty - właściwości przeciwmiażdżycowe
Granaty - właściwości przeciwmiażdżycowe
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif