Od 1 marca 2011 mniejsze ryzyko raka i otyłości u dzieci  

Komisja Europejska końcem lutego poinformowała, że 1 marca 2011 w UE wchodzi w życie zakaz stosowania organicznej substancji bisfenol A (BPA, CAS: 80-05-7) do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt. Natomiast od czerwca 2011 zakazany będzie również import i sprzedaż takich butelek na obszarze UE.

W dalszej części artykułu dowiesz się o działaniu bisfenolu A na człowieka, poznasz jego główne źródła i sposoby eliminacji tego zagrożenia.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Jak działa bisfenol A?bisfenol A, bisphenol A

   Bisfenol A to toksyczny związek organiczny z grupy fenoli stosowany powszechnie przy produkcji wysokogatunkowych /głównie przeźroczystych/ tworzyw sztucznych. Szereg badań prowadzonych w latach 2005-2009 przez jednostki kanadyjskie wykazało, że związek ten jest kancerogenny, a także może powodować zaburzenia hormonalne u osób narażonych na jego wpływ. Szczególnie widoczny wpływ tego związku na organizm zaobserwowano wśród noworodków karmionych butelkami. Badania poświęcone wpływowi tego związku na organizm człowieka dowiodły, że ze względu na swoją budowę może wchodzić w interakcje z receptorami estrogenu, odpowiedzialnego m.in. za gospodarkę lipidową organizmu, czego efektem może być rozwój otyłości

 

Czy jest tylko w butelkach dla niemowląt?

    Kierunek zmian jest właściwy, należy jednak pamiętać, że związek ten znajduje się nie tylko w tworzywach /poliestrowych, głównie poliwęglanowych/ z których wykonywane są butelki dla niemowląt ale także np. w żywicach epoksydowych używanych do powlekania od wewnątrz metalowych puszek do przechowywania żywności czy też końcówkach inhalatorów. Czy takie inhalacje przynoszą więcej pożytku czy szkody... czas pokaże. Zapewne krótkowzrocznie można powiedzieć inhalacja pomogła - dziś, a co będzie za 5... 10... 15 lat?

 

Czy jest na to jakaś rada?

     W tym miejscu należy zaznaczyć, że mycie butelek lub innych opakowań zawierających BPA nie zmniejsza jego stężenia w produkcie lub migracji do produktu umieszczonego w opakowaniu. Dlaczego? Bo jest to substancja o charakterze hydrofobowym, która trudno rozpuszcza się w wodzie ale bardzo łatwo w alkoholu /kto pije wina lub wódki z pięknych szkło podobnych plastikowych kieliszków?/ lub tłuszczu zawartym m.in. w produktach spożywczych. Jedynym rozsądnym postępowaniem jest unikanie używania plastików zawierających BPA.

 

Narażenie na BPA można również zmniejszyć poprzez:

  • mycie butelek i innych opakowań łagodnymi detergentami
  • nie używanie zmywarki /wysoka temperatura i silne detergenty/
  • unikanie ogrzewania żywności w opakowaniach plastikowych /oczywiście tych które mogą zawierać BPA/
  • używanie butelek szklanych lub polipropylenowych
  • należy unikać stosowania produktów dla niemowląt produkowanych przez firmy stosujące BPA w produkcji opakowań (http://www.ewg.org/reports/infantformula)
  • należy unikać spożywania napojów i innych produktów spożywczych w puszkach, szczególnie należy unikać przechowywanych w ten sposób produktów o wyższej zawartości tłuszczu

Pewnym udogodnieniem w świadomym wyborze produktów jest czasem umieszczany przez producentów na opakowaniach napis "bisphenol free" czyli nie zawiera bisfenolu.

 

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie
Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie
Współczesne trendy w technologii żywności - Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej
Współczesne trendy w technologii żywności - Od żywności tradycyjnej do prozdrowotnej
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Indeks i ładunek glikemiczny
Indeks i ładunek glikemiczny
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif