Karotenoidy występują w miąższu bananów w różnych ilościach zależnie od odmiany owocu i są ważnymi prekursorami witaminy A sprzyjającej zdrowiu oczu. W badaniu opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry American Chemical Society naukowcy ukazują nowe spojrzenie na to, w jaki sposób te związki chemiczne są produkowane i magazynowane w owocach bananów. Ich odkrycie może przyczynić się do rozwoju nowych ulepszonych odmian bananów wzbogaconych o cenne substancje zdrowotne.
Niedobór witaminy A jest powszechnym zjawiskiem w Afryce i Azji Południowo - Wschodniej. Jest bezpośrednią przyczyną trwałej ślepoty wśród ludności zamieszkującej tamtejsze tereny. Szacuje się, że każdego roku średnio 250 - 500 tysięcy dzieci dopada całkowita utrata wzroku. Co więcej, połowa umiera z tego powodu w przeciągu niespełna roku. Wielu naukowców chcąc walczyć z niedoborem witaminy A prowadziło badania dotyczące zwiększenia zawartości karotenoidów w bananach, ponieważ związki te - nadające owocom i warzywom barwy czerwone, pomarańczowe lub żółte - ulegają w ...
Tekst zawiera 322 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 36 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]