Czy banany mogą uchronić przed utratą wzroku?  



Karotenoidy występują w miąższu bananów w różnych ilościach zależnie od odmiany owocu i są ważnymi prekursorami witaminy A sprzyjającej zdrowiu oczu. W badaniu opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry American Chemical Society naukowcy ukazują nowe spojrzenie na to, w jaki sposób te związki chemiczne są produkowane i magazynowane w owocach bananów. Ich odkrycie może przyczynić się do rozwoju nowych ulepszonych odmian bananów wzbogaconych o cenne substancje zdrowotne.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Niedobór witaminy A jest powszechnym zjawiskiem w Afryce i Azji Południowo - Wschodniej. Jest bezpośrednią przyczyną trwałej ślepoty wśród ludności zamieszkującej tamtejsze tereny. Szacuje się, że każdego roku średnio 250 - 500 tysięcy dzieci dopada całkowita utrata wzroku. Co więcej, połowa umiera z tego powodu w przeciągu niespełna roku. Wielu naukowców chcąc walczyć z niedoborem witaminy A prowadziło badania dotyczące zwiększenia zawartości karotenoidów w bananach, ponieważ związki te - nadające owocom i warzywom barwy czerwone, pomarańczowe lub żółte - ulegają w ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Stephen Buah, Bulukani Mlalazi, Harjeet Khanna, James L Dale, Cara L Mortimer. The Quest for Golden Bananas: Investigating Carotenoid Regulation in a Fe’i Group Musa Cultivar. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016; DOI: 10.1021/acs.jafc.5b05740
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac
Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif