Wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na poszczególne mikro i makroelementy. Skład diety powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb i opierać się na takich cechach jak m.in. wiek, płeć, masa ciała i aktywność fizyczna. W realiach Domów Pomocy Społecznej dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb jest w znacznym stopniu ograniczone.
Cel. Analiza jakościowo-ilościowa diety Domu Pomocy Społecznej z uwzględnieniem stanu odżywienia pensjonariuszy tejże placówki.
Materiały i metody. Materiał stanowił dekadowy jadłospis ograniczony do trzech losowo wybranych dni. Badanie przeprowadzono na grupie 30 pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej, w wieku 68-84 lat (75,9 ± 4,16) obojga płci. Rozpoznanie i ocenę stanu odżywienia oparto o obliczony wskaźnik masy ciała BMI według klasyfikacji WHO oraz wskaźnik należnej masy ciała – NMC, wyznaczony według wzoru Lorentza. Do oceny sposobu żywienia wykorzystano specjalnie przygotowany kwestionariusz ankiety.
Wyniki. Wartość kaloryczna spożywanych produktów wynosiła średnio 2054 kcal (dieta podstawowa), 1469 kcal (dieta łatwostrawna), 1781 kcal (diety cukrzycowa). W zależności od diety udział poszczególnych substratów w dostarczaniu energii wynosił dla białek 14,1-19%, dla tłuszczów 30,4-39,7%, dla węglowodanów 42,2-50,6%. Wykazano, że 43,3% pensjonariuszy cierpi na nadwagę, a 23,3% na otyłość I stopnia. 80% badanych spożywa dodatkowe, samodzielnie przygotowane posiłki. Nadwaga występowała częściej u mężczyzn, a otyłość I stopnia u kobiet. Średnia różnica pomiędzy obecną masą ciała a NMC wynosiła 16,08±11,36 kg.
Wnioski. Wykazano, że większość pensjonariuszy DPS cierpi na nadwagę lub otyłość. Takiemu stanowi rzeczy może sprzyjać niska różnorodność podawanych posiłków oraz samodzielne spożywanie pokarmów, w tym słodyczy.
With age the need of the individual micro and macronutrients changes. The composition of the diet should be adjusted to individual needs and based on characteristics such as age, sex, weight and physical activity. In the context of nursing homes the adjustment of the diet to individual needs it is largely limited.
Aim. Analysis of qualitative and quantitative diet in Nursing Home including the nutritional status of residents of that facility.
Material & Method. The material was a decade menu limited to three randomly selected days. The study was conducted on a group of 30 residents of the Nursing Home, aged 68-84 years (75.9 ± 4.16) of both sexes. Identification and assessment of nutritional status is based on the calculated BMI according to the WHO classification and rate of ideal body weight - NMC, determined according to the formula of Lorentz. To evaluate the diet used a specially designed questionnaire.
Results. The mean calorific value of the products consumed by residents was 2054 kcal (basic diet), 1469 kcal (diet easily digestible), 1781 kcal (diabetic diet). Depending on the contribution of individual dietary energy supply of reactants was: 14,1-19% for proteins, 30,4-39,7% for fats, 42,2-50,6% for carbohydrates. It was shown that 43,3% of residents are overweight and 23,3% have first degree obesity. 80% of respondents consume additional, independently prepared meals. Overweight was more common in men, and obesity in women. The mean difference between current weight and the NMC was 16.08 ± 11.36 kg.
Conclusion. The majority of residents of Nursing Home are overweight or obese. Low variety of served meals and self-consumption of foods, including sweets can foster such a situation.
Prawidłowe żywienie jest niezbędne do zachowania zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Z racji, iż z wiekiem zmianie ulega zapotrzebowanie na poszczególne mikro oraz makroelementy, skład diety każdej osoby powinien bardziej uwzględniać takie cechy jak m.in. wiek, płeć, stan zdrowia, masa ciała oraz aktywność fizyczna [1].
Wynikające z wieku pensjonariuszy Domów Pomocy Społecznej (DPS) ograniczenia sprawności fizycznej oraz pozostałe zmiany zachodzące w organizmie wpływają na obniżenie zapotrzebowania energetycznego seniorów w porównaniu do młodszych osób o takiej samej masie ... Tekst zawiera 2865 wyrazów. Będziesz go czytać 14 minut i 19 sekund. Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Literatura: