Nasze babcie miały rację - jedzmy czosnek i cebulę! Jak donosi świat nauki warzywa z rodziny Allium mogą stać się narzędziem w profilaktyce i walce z nowotworami.
Powszechnie znane jest antywirusowe, przeciwbakteryjne, antyseptyczne i wykrztuśne działanie roślin z rodzaju Allium, do których zaliczamy między innymi: czosnek, cebulę, cebulę szalotkę, por i szczypiorek. Niedawno opublikowane badania dowodzą, iż regularne spożywanie tych roślin wiąże się z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka. Przykładowo:
Badania te podkreślają występowanie potencjalnych mechanizmów w poszczególnych wyciągach z warzyw zawierających siarkę, w tym zmniejszenie bioaktywacji czynników rakotwórczych, aktywność antybakteryjną i zdolność modyfikacji reakcji redoks. Działanie warzyw z rodzaju Allium obserwuje się na każdym etapie nowotworzenia, dodatkowo wpływają one na wiele procesów biologicznych, które modyfikują ryzyko zachorowania na raka.
Autor publikacji
lic. Katarzyna Banach
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]