Właściwości antynowotworowe roślin z rodzaju Allium  



Nasze babcie miały rację - jedzmy czosnek i cebulę! Jak donosi świat nauki warzywa z rodziny Allium mogą stać się narzędziem w profilaktyce i walce z nowotworami.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Powszechnie znane jest antywirusowe, przeciwbakteryjne, antyseptyczne i wykrztuśne działanie roślin z rodzaju Allium, do których zaliczamy między innymi: czosnek, cebulę, cebulę szalotkę, por i szczypiorek. Niedawno opublikowane badania dowodzą, iż regularne spożywanie tych roślin wiąże się z obniżonym ryzykiem zachorowania na raka. Przykładowo:

  • o 46% obniża się ryzyko raka żołądka przy spożyciu dużych ilości ważyw Allium
  • o 56% obniża się ryzyko raka odbytu przy dużym spożyciu cebuli
  • o 80% obniża się ryzyko raka przełyku przy spożyciu co najmniej jeden raz w tygodniu surowego czosnku lub cebuli

Badania te podkreślają występowanie potencjalnych mechanizmów w poszczególnych wyciągach z warzyw zawierających siarkę, w tym zmniejszenie bioaktywacji czynników rakotwórczych, aktywność antybakteryjną i zdolność modyfikacji reakcji redoks. Działanie warzyw z rodzaju Allium obserwuje się na każdym etapie nowotworzenia, dodatkowo wpływają one na wiele procesów biologicznych, które modyfikują ryzyko zachorowania na raka.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Nicastro HL, Ross SA, Milner JA.  Garlic and onions: their cancer prevention properties. Cancer Prev Res (Phila). 2015 Mar;8(3):181-9. doi: 10.1158/1940-6207
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Katarzyna Banach

lic. Katarzyna Banach


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Niedobór witaminy D czynnikiem ryzyka cukrzycy ciążowej
Dieta śródziemnomorska wskazana dla kobiet z zespołem metabolicznym
Dieta śródziemnomorska wskazana dla kobiet z zespołem metabolicznym
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif