Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.  



Długość i jakość snu to nie tylko świeży wygląd ale także ogromne profity dla naszego zdrowia. Odpowiednia ilość snu zapewnia czas niezbędny na regenerację narządów, a tym samym przyczynia się niższego ryzyka wystąpienia szeregu chorób. W opracowaniu przedstawiamy nowe zalecenia długości snu dla poszczególnych grup ludności (noworodki, niemowlęta, małe dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, nastolatki, młodsze osoby dorosłe, dorośli, osoby starsze).

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Odpowiedź ile snu potrzebujemy udziela nam amerykańska organizacja National Sleep Foundation oraz zespół 18 lekarzy i naukowców. Badacze przeanalizowali ponad 300 publikacji naukowych w których analizowano konsekwencje różnej długości snu. Esencje ich pracy przedstawiamy w poniższym zestawieniu:

14-17h  12-18h    Niemowlęta 4-11 miesięcy 12-15h  14-15h    Małe dzieci 1-2 ...

Tekst zawiera 249 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 14 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. National Sleep Foundation (NSF), 1010 N. Glebe Road Suite 310 Arlington, VA 22201 USA
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka
Nutriada 2015 - relacja
Nutriada 2015 - relacja
Nutriada 2015 - Turniej Wiedzy Dietetycznej
Nutriada 2015 - Turniej Wiedzy Dietetycznej
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Tematyka publikacji


POPULARNE
Grupa Wiek Aktualnie rekomendowana
długość snu
Poprzednie zalecenia
  Noworodki 0-3 miesięcy 
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka

Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka

Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka

Olej kokosowy- właściwości i znaczenie w diecie człowieka

Terapia żywieniowa w autyzmie

Terapia żywieniowa w autyzmie

Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS

Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS

Obliczenie wyniku analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki - Niezbędnik

Obliczenie wyniku analizy z uwzględnieniem rozcieńczeń próbki - Niezbędnik

Przygotowanie 30% r-ru z krystalicznego NaOH - Niezbędnik

Przygotowanie 30% r-ru z krystalicznego NaOH - Niezbędnik

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik

Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Rozmrożone lody w supermarkecie Stokrotka

Rozmrożone lody w supermarkecie Stokrotka

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania

DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif