Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.  



Długość i jakość snu to nie tylko świeży wygląd ale także ogromne profity dla naszego zdrowia. Odpowiednia ilość snu zapewnia czas niezbędny na regenerację narządów, a tym samym przyczynia się niższego ryzyka wystąpienia szeregu chorób. W opracowaniu przedstawiamy nowe zalecenia długości snu dla poszczególnych grup ludności (noworodki, niemowlęta, małe dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, nastolatki, młodsze osoby dorosłe, dorośli, osoby starsze).

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Odpowiedź ile snu potrzebujemy udziela nam amerykańska organizacja National Sleep Foundation oraz zespół 18 lekarzy i naukowców. Badacze przeanalizowali ponad 300 publikacji naukowych w których analizowano konsekwencje różnej długości snu. Esencje ich pracy przedstawiamy w poniższym zestawieniu:

14-17h  12-18h    Niemowlęta 4-11 miesięcy 12-15h  14-15h    Małe dzieci 1-2 ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE
Grupa Wiek Aktualnie rekomendowana
długość snu
Poprzednie zalecenia
  Noworodki 0-3 miesięcy 

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. National Sleep Foundation (NSF), 1010 N. Glebe Road Suite 310 Arlington, VA 22201 USA
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Tyjesz? Może za mało śpisz.
Tyjesz? Może za mało śpisz.
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Tematyka publikacji


DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif