Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.  



Długość i jakość snu to nie tylko świeży wygląd ale także ogromne profity dla naszego zdrowia. Odpowiednia ilość snu zapewnia czas niezbędny na regenerację narządów, a tym samym przyczynia się niższego ryzyka wystąpienia szeregu chorób. W opracowaniu przedstawiamy nowe zalecenia długości snu dla poszczególnych grup ludności (noworodki, niemowlęta, małe dzieci, dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci w wieku szkolnym, nastolatki, młodsze osoby dorosłe, dorośli, osoby starsze).

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Odpowiedź ile snu potrzebujemy udziela nam amerykańska organizacja National Sleep Foundation oraz zespół 18 lekarzy i naukowców. Badacze przeanalizowali ponad 300 publikacji naukowych w których analizowano konsekwencje różnej długości snu. Esencje ich pracy przedstawiamy w poniższym zestawieniu:

14-17h  12-18h    Niemowlęta 4-11 miesięcy 12-15h  14-15h    Małe dzieci 1-2 ...


Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. National Sleep Foundation (NSF), 1010 N. Glebe Road Suite 310 Arlington, VA 22201 USA
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Tyjesz? Może za mało śpisz.
Tyjesz? Może za mało śpisz.
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Dietetyczne i farmakologiczne leczenie nadwagi i otyłości
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja

Tematyka publikacji


POPULARNE
Grupa Wiek Aktualnie rekomendowana
długość snu
Poprzednie zalecenia
  Noworodki 0-3 miesięcy 
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka

Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka

AZS – astma skóry o podłożu psychosomatycznym

AZS – astma skóry o podłożu psychosomatycznym

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia

Analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia osób starszych w Domu Pomocy Społecznej

Analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia osób starszych w Domu Pomocy Społecznej

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik

Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik

Ocena wydolności fizycznej osób starszych przebywających w Domu Pomocy Społecznej

Ocena wydolności fizycznej osób starszych przebywających w Domu Pomocy Społecznej

Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja

Metabolizm kwasu foliowego a stan zdrowia - metylacja

DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif