Resweratrol w świetle najnowszych badań  



Resweratrol jest związkiem o dużej aktywności biologicznej. Dotychczas najlepiej poznaną funkcją tej substancji jest udział w mechanizmie kardioprotekcyjnym. Z badań Wang S. i in. wynika, że resweratrol może przejawiać korzystne działanie także wobec chorób oczu, poprzez pokonywanie bariery krwi.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Resweratrol zaliczany jest do polifenoli, a dokładniej do trihydroksystilbenów. Jego wysokie zdolności przeciwutleniające i przeciwzapalne zostały potwierdzone dużą liczbą badań. Występuje w dwóch formach: -cis oraz -trans. Obecność resweratrolu zaobserwowano w ponad 70 roślinach, z czego najczęściej wymieniane są winogrona oraz produkowane z nich wina. Największą biodostępnością tego związku cieszy się wino czerwone. Określenie „francuski paradoks”, które znalazło swoje miejsce w naukowym żargonie, oznacza korzyści sercowo - naczyniowe związane z umiarkowanym spożyciem właśnie tego rodzaju alkoholu. Resweratrol znajduje się w również w mniejszych ilościach między innymi w owocach borówki czernicy i morwy, orzeszkach ziemnych, czy morelach.

Korzyści płynące z zastosowania dotyczą nie tylko profilaktyki chorób sercowo - naczyniowych, ale również cukrzycy. Badania wykazały pozytywny wpływ poprzez obniżenie glikemii i insulinooporności oraz protekcję komórek β trzustki. Zaobserwowano także spadek poziomu hemoglobiny glikowanej HbA1c. Jako substancja o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, resweratrol pełni rolę czynnika chemioprewencyjnego. Osiąga to poprzez ingerencję w kontrolowaną śmierć komórki - badania udowodniły, że ma wpływ na hamowanie apoptozy.

Projekt Wang S. i in. był sposobem na wykrycie w ludzkim oku resweratrolu oraz jego metabolitów po podaniu oralnym. Grupę badawczą stanowiło 15 kobiet i 20 mężczyzn w szerokim zakresie wiekowym (20-74 lata). Byli to pacjenci u których rozpoznano rozwarstwienie siatkówki, kwalifikowani do zabiegu witrektomii. Przed operacyjnym usunięciem patologicznych zmian, poddani zostali doustnej suplementacji złożonym preparatem zawierającym 100 mg trans-resweratrolu w dawce. Oprócz tego w skład wchodziła również pula związków, mających na celu zwiększenie biodostępności głównej substancji, między innymi kwercetyna. Obserwacji chromatograficznej i spektrofotometrycznej poddano tkankę spojówek, ciecz wodnistą oraz ciało szkliste, czyli zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne elementy narządu wzroku. Badacze potwierdzili, że resweratrol oraz jego metabolity glukuronowe i siarczanowe zostały wykryte w wymienionych strukturach oka w różnych stężeniach zależnie od lokalizacji. Ilościowo pionierem okazał się być 3-siarczan. Należy nadmienić, że wyniki nie były jednoznaczne w całej analizowanej grupie pacjentów. U niektórych z nich stężenia substancji oscylowały na niewykrywalnym poziomie, dokładnie w próbkach 10 z 35 oczu. Na spadek biodostępności resweratrolu może wpływać fakt, że posiada zdolność łączenia się z lipoproteinami i błonami komórkowymi.

Podsumowując, uzyskane informacje dostarczają bardzo obiecujących wniosków. Naukowcy sugerują, że resweratrol potencjalnie może znaleźć zastosowanie w leczeniu okulistycznym takich chorób jak jaskra pierwotna otwartego kąta, retinopatia cukrzycowa, zwyrodnienie plamki związane z wiekiem, a nawet guzów ocznych.

Kolejnym wyzwaniem dla badaczy pozostaje znalezienie optymalnej dawki profilaktycznej i terapeutycznej.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Kopeć A. i in.: Prozdrowotne właściwości resweratrolu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2011;
  2. Pieszka M. i in.: Rola resweratrolu w regulacji metabolizmu komórkowego. Problemy Higieny i Medycyny Doświadczalnej. 2016;
  3. Stępień M. i in.: Wpływ resweratrolu na cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe. Wybrane Problemy Kliniczne. 2012;
  4. Wang S. i in.: Tissue Distribution of trans-Resveratrol and Its Metabolites after Oral Administration in Human Eyes. Journal of Ophthalmology. 2017;
  5. Wolski T. i in.: Rola i znaczenie antyoksydantów w medycynie ze szczególnym uwzględnieniem chorób oczu. Postępy Fitoterapii. 2007;
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Ada Krawęcka

mgr Ada Krawęcka

Absolwentka dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, kontynuująca kształcenie na studiach III stopnia w zakresie technologii żywności. Szczególnie bliskie są jej zagadnienia dotyczące cukrzycy typu 2 oraz projektowanie żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla diabetyków. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Alergie i nietolerancje pokarmowe – problem XXI wieku
Alergie i nietolerancje pokarmowe – problem XXI wieku
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Selen – ważny mikropierwiastek w diecie Polaków
Selen – ważny mikropierwiastek w diecie Polaków
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif