Nasiona chia – luksusowy kaprys czy skarbnica zdrowia?  

Małe, ciemne, niepozorne ziarenka mają niesamowity potencjał odżywczy. W pradawnej medycynie ludowej Majów i Azteków królują od wieków, jednak na naszym rynku obecne są od niedawna. W przeszłości były zalecane w leczeniu schorzeń układu oddechowego, chorób oczu czy infekcji.  Otoczone są twardą, celulozową łupiną, z którą enzymy trawienne człowieka radzą sobie z trudem. Nasuwa się zatem pytanie czy aby czerpać wszelkie korzyści z ich spożywania, ziarno nie powinno najpierw wykiełkować lub zostać zmielone? Kolejny dylemat może być związany z kwestią czy jest to fizjologiczny pokarm człowieka, skoro potrzeba dość intensywnej obróbki, aby było strawne? Dodatkowo, ich cena w porównaniu do innych ziaren i nasion jest stosunkowo wysoka. Kiedy i dalczego warto sięgnąć po te nasiona przedstawiono w publikacji.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), bo taka jest pierwotna nazwa tej rośliny, to popularna ostatnimi czasy roślina z szerokiej gamy superfoods. Coraz częściej wykorzystywana jest także w polskiej kuchni, najczęściej w grupie dietetyków czy osób z dość dużą świadomością żywieniową. Na rynku znaleźć możemy jej dwie odmiany – białą oraz prążkowaną. Jeśli mamy możliwość, sięgajmy po tę drugą, ze względu na wyższą zawartość bioaktywnych składników np. substancji przeciwutleniających. Wśród nich wymienić można: kwas cynamonowy, rozmarynowy, chlorogenowy, kofeinowy, ...

Tekst zawiera 1055 wyrazów. Będziesz go czytać 5 minut i 16 sekund.



Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową

Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.


Wypróbuj od 7,45zł miesięcznie

ZALOGUJ SIĘ | Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Rossi AS, Oliva ME, Ferreira MR. et al. Dietary chia seed induced changes in hepatic transcription factors and their target lipogenic and oxidative enzyme activities in dyslipidaemic insulin-resistant rats. Br J Nutr. 2013 May;109(9):1617-27.
  2. Djoussé, Arnett DK, Carr JJ. et al. Dietary linolenic acid is inversely associated with calcified atherosclerotic plaque in the coronary arteries: the National Heart, Lung, and Blood Institute Family Heart Study. Circulation. 2005 Jun 7;111(22):2921-6.
  3. Mohd Ali N, Yeap SK, Ho WY. et al. The promising future of chia, Salvia hispanica L. J Biomed Biotechnol. 2012;2012:171956.
  4. Oliva ME, Ferreira MR, Chicco A. et al. Dietary Salba (Salvia hispanica L) seed rich in α-linolenic acid improves adipose tissue dysfunction and the altered skeletal muscle glucose and lipid metabolism in dyslipidemic insulin-resistant rats. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2013 Oct;89(5):279-89.
  5. Vuksan V, Jenkins AL, Dias AG. et al. Reduction in postprandial glucose excursion and prolongation of satiety: possible explanation of the long-term effects of whole grain Salba (Salvia Hispanica L.). Eur J Clin Nutr. 2010 Apr;64(4):436-8.
  6. Vuksan V, Whitham D, Sievenpiper JL. et al. Supplementation of conventional therapy with the novel grain Salba (Salvia hispanica L.) improves major and emerging cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: results of a randomized controlled trial. Diabetes Care. 2007 Nov;30(11):2804-10.
  7. Muramatsu T, Yatsuya H, Toyoshima H. Higher dietary intake of alpha-linolenic acid is associated with lower insulin resistance in middle-aged Japanese. Prev Med. 2010 May-Jun;50(5-6):272-6.
  8. Toscano LT, da Silva CS. et al. Chia flour supplementation reduces blood pressure in hypertensive subjects. Plant Foods Hum Nutr. 2014 Dec;69(4):392-8.
  9. Ferreira MR, Alvarez SM. Dietary Salba (Salvia hispanica L.) ameliorates the adipose tissue dysfunction of dyslipemic insulin-resistant rats through mechanisms involving oxidative stress, inflammatory cytokines and peroxisome proliferator-activated receptor γ. Eur J Nutr. 2016 Aug 26.
  10. Guevara-Cruz M, Tovar AR, Aguilar-Salinas CA. et al. A dietary pattern including nopal, chia seed, soy protein, and oat reduces serum triglycerides and glucose intolerance in patients with metabolic syndrome. J Nutr. 2012 Jan;142(1):64-9. doi: 10.3945/jn.111.147447.
  11. Costantini L, Lukšič L, Molinari R. et al. Development of gluten-free bread using tartary buckwheat and chia flour rich in flavonoids and omega-3 fatty acids as ingredients. Food Chem. 2014 Dec 15;165:232-40.
  12. Axe J., 9 Chia Seeds Benefits + Side Effects. https://draxe.com/chia-seeds-benefits-side-effects/ dostęp: 19.03.2017
  13. Mohd Ali N, Yeap SK, Ho WY. The promising future of chia, Salvia hispanica L. J Biomed Biotechnol. 2012;2012:171956.
  14. Nieman DC, Gillitt N, Jin F. et al. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation. J Altern Complement Med. 2012 Jul;18(7):700-8.
  15. Nieman DC, Cayea EJ, Austin MD. et al. Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults. Nutr Res. 2009 Jun;29(6):414-8.
  16. De Souza Ferreira C, dd Sousa Fomes Lde F. et al. EFFECT OF CHIA SEED (SALVIA HISPANICA L.) CONSUMPTION ON CARDIOVASCULAR RISK FACTORS IN HUMANS: A SYSTEMATIC REVIEW. Nutr Hosp. 2015 Nov 1;32(5):1909-18.
  17. Ulbricht C, Chao W, Nummy K. et al. Chia (Salvia hispanica): a systematic review by the natural standard research collaboration. Rev Recent Clin Trials. 2009 Sep;4(3):168-74.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Piperyna i jej wszechstronne działanie
Piperyna i jej wszechstronne działanie
Sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif