Algi już od dawna odgrywają istotną rolę w przemyśle spożywczym w krajach azjatyckich. Ostatnimi czasy zyskują na popularności również w Ameryce i Europie jako modne przekąski - zdrowa alternatywa dla chipsów. Jadalne glony są niskokaloryczne bogate w składniki odżywcze. Ponadto, naukowcy dowiedli teraz, że występujące na rynku algi czerwone mogą przeciwdziałać alergiom pokarmowym. Odkrycia te zostały opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Alergie pokarmowe są jednym z głównych globalnych problemów zdrowotnych i w wielu przypadkach mogą stanowić zagrożenie dla życia. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Mount Sinai Hospital oszacowano, że cierpi na nie około 8 procent dzieci i 5 procent dorosłych na całym świecie. U osób uczulonych pewne związki chemiczne występujące w żywności wywołują kaskadę reakcji immunologicznych, które prowadzą do pojawienia się takich objawów jak pokrzywka, świszczący oddech czy też zawroty głowy - a w najgorszym przypadku wstrząs anafilaktyczny. ... Tekst zawiera 284 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 25 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Qing-Mei Liu, Yang Yang, Soheila J. Maleki, Marcos Alcocer, Sha-Sha Xu, Chao-Lan Shi, Min-Jie Cao, Guang-Ming Liu. Anti-Food Allergic Activity of Sulfated Polysaccharide fromGracilaria lemaneiformisis Dependent on Immunosuppression and Inhibition of p38 MAPK. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2016; DOI:10.1021/acs.jafc.6b01086
Literatura:
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]