Osoby otyłe inaczej reagują na smak niż te z zaburzeniami łaknienia  



Naukowcy z University of Colorado Anschutz Medical Campus odkryli, że kobiety cierpiące na anoreksję reagują inaczej na smak niż osoby otyłe. Może to prowadzić do opracowania nowych metod leczenia zaburzeń odżywiania.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Jak twierdzi główny autor badań dr Guido Frank - psychiatra i profesor CU School of Medicine, smak jest bardzo ważnym czynnikiem spożywania pokarmu, a także nieodłączną częścią struktury anatomicznej kresomózgowia (łac. Telencephalon). Korowy ośrodek smaku stanowi bowiem wieczko czołowo-ciemieniowe (łac. operculum frontoparietale), które mieści się w tak zwanej wyspie (łac. insula).

Badanie zostało opublikowane w internetowym wydaniu czasopisma International Journal of Eating Disorders. Dr Frank wraz ze swoim zespołem starali się sprawdzić, czy nieprawidłowe zwyczaje żywieniowe są związane ze zmianami zdolności klasyfikowania bodźców smakowych przez odpowiedzialny za to obszar mózgowia.

Grupa 106 kobiet w podobnym wieku została poddana badaniu obrazującemu pracę mózgu podczas degustacji wody z cukrem oraz zwykłej bezsmakowej wody. Naukowcy badali jak wydzielana część mózgu - insula może wpływać na rozróżnianie smaków. U chorych na anoreksję i w przypadku osób otyłych stwierdzono występowanie charakterystycznych trudności z odróżnianiem zwykłej wody od wody słodkiej, w porównaniu do grupy kontrolnej.

Jak twierdzi grupa badaczy, niezdolność prawidłowego klasyfikowania smaków może mieć duży wpływ na ilość przyjmowanych posiłków. Poza tym, może prowadzić do aktywacji, bądź inaktywacji ośrodków nagrody w układzie limbicznym, co wiąże się z odczuwaniem lub nieodczuwaniem przyjemności. Zmiany te mogą wystąpić na różnych poziomach. Na przykład, stężenia leptyny i innych hormonów których poziom ulega zmianie podczas zaburzeń odżywiania, wpływając tym samym na to, w jaki sposób mózg reaguje na jedzenie. W tym samym czasie, osłabienie zdolności rozróżniania smaków przez insulę może być spowodowane zmianami strukturalnymi w tym obszarze mózgu, jak również może skutkować zaburzeniami w przetwarzaniu sygnałów nerwowych docierających do tej części mózgu. Badania wskazują, że problemy te znikają lub znacznie się zmniejszają, gdy dana osoba osiąga prawidłową masę ciała.

 

Mimo, że konieczne są dalsze badania, dr Frank sformułował wstępny wniosek mówiący o tym, że jedną z ewentualnych metod leczenia otyłości może być zmiana smaku żywności. Być może dostosowując intensywność smaku - redukując go dla osób z anoreksją i wzmacniając dla tych, którzy są otyli - naukowcy będą w stanie regulować gospodarkę hormonalną i optymalizować procesy zachodzące w organizmie, co pozwoli zapobiegać zaburzeniom żywieniowym.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Ruth S. Weissman, Anne E. Becker, Cynthia M. Bulik, Guido K.W. Frank, Kelly L. Klump, Howard Steiger, Michael Strober, Jennifer Thomas, Glenn Waller, B. Timothy Walsh. Terms to Avoid or Reconsider in the Eating Disorders Field. International Journal of Eating Disorders, 2016; 49 (4): 349 DOI: 10.1002/eat.22528
  2. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uoca-ooa051616.php
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Pozytywne efekty diety ketogennej w leczeniu następstw neurologicznych hiperinsulinemii - opis przypadku
Pozytywne efekty diety ketogennej w leczeniu następstw neurologicznych hiperinsulinemii - opis przypadku
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy
Atopowe zapalenie skóry – charakterystyka schorzenia oraz postępowanie dietetyczne
Atopowe zapalenie skóry – charakterystyka schorzenia oraz postępowanie dietetyczne
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif