Celiakia jest coraz bardziej rozpowszechnioną chorobą autoimmunologiczną charakteryzującą się nadwrażliwością na występujący w ziarnach niektórych zbóż gluten. Jedyną metodą jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Rosnąca liczba chorych na celiakię jest jednak niewspółmierna do nieproporcjonalnego wzrostu przemysłu spożywczego w zakresie żywności bezglutenowej (136% od 2013 do 2015 roku). W publikacji w The Journal of Pediatrics eksperci omawiają kilka z najczęstszych nieścisłości dotyczących diety bezglutenowej.
Niewiele wiadomo na temat motywów, które kierują ludźmi decydującymi się na bezglutenowy styl życia. W badaniu przeprowadzonym w 2015 roku na grupie 1500 Amerykanów najczęściej spotykanym wytłumaczeniem wyboru produktów bezglutenowych było "bez powodu". Według autora niniejszej publikacji, dr Norelle R. Reilly z New York-Presbyterian / Columbia University Medical Center, często zdarza się, że rodzice w trosce o zdrowie swoich dzieci wybierają dla nich dietę bezglutenową w przekonaniu, że może ona zapobiec celiakii, łagodzić różne objawy chorobowe czy po prostu jest zdrowszą ...
Tekst zawiera 376 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 52 sekundy.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Norelle R. Reilly. The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad. The Journal of Pediatrics, 2016; DOI:10.1016/j.jpeds.2016.04.014
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]