Dieta bezglutenowa u dzieci - czy ryzyko przewyższa korzyści?  



Celiakia jest coraz bardziej rozpowszechnioną chorobą autoimmunologiczną charakteryzującą się nadwrażliwością na występujący w ziarnach niektórych zbóż gluten. Jedyną metodą jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Rosnąca liczba chorych na celiakię jest jednak niewspółmierna do nieproporcjonalnego wzrostu przemysłu spożywczego w zakresie żywności bezglutenowej (136% od 2013 do 2015 roku). W publikacji w The Journal of Pediatrics eksperci omawiają kilka z najczęstszych nieścisłości dotyczących diety bezglutenowej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Niewiele wiadomo na temat motywów, które kierują ludźmi decydującymi się na bezglutenowy styl życia. W badaniu przeprowadzonym w 2015 roku na grupie 1500 Amerykanów najczęściej spotykanym wytłumaczeniem wyboru produktów bezglutenowych było "bez powodu". Według autora niniejszej publikacji, dr Norelle R. Reilly z New York-Presbyterian / Columbia University Medical Center, często zdarza się, że rodzice w trosce o zdrowie swoich dzieci wybierają dla nich dietę bezglutenową w przekonaniu, że może ona zapobiec celiakii, łagodzić różne objawy chorobowe czy po prostu jest zdrowszą ...




Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Autor opracowania:


Literatura:  

Norelle R. Reilly. The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad. The Journal of Pediatrics, 2016; DOI:10.1016/j.jpeds.2016.04.014

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.
Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry
Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif