Dieta bezglutenowa u dzieci - czy ryzyko przewyższa korzyści?  



Celiakia jest coraz bardziej rozpowszechnioną chorobą autoimmunologiczną charakteryzującą się nadwrażliwością na występujący w ziarnach niektórych zbóż gluten. Jedyną metodą jej leczenia jest dieta bezglutenowa. Rosnąca liczba chorych na celiakię jest jednak niewspółmierna do nieproporcjonalnego wzrostu przemysłu spożywczego w zakresie żywności bezglutenowej (136% od 2013 do 2015 roku). W publikacji w The Journal of Pediatrics eksperci omawiają kilka z najczęstszych nieścisłości dotyczących diety bezglutenowej.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Niewiele wiadomo na temat motywów, które kierują ludźmi decydującymi się na bezglutenowy styl życia. W badaniu przeprowadzonym w 2015 roku na grupie 1500 Amerykanów najczęściej spotykanym wytłumaczeniem wyboru produktów bezglutenowych było "bez powodu". Według autora niniejszej publikacji, dr Norelle R. Reilly z New York-Presbyterian / Columbia University Medical Center, często zdarza się, że rodzice w trosce o zdrowie swoich dzieci wybierają dla nich dietę bezglutenową w przekonaniu, że może ona zapobiec celiakii, łagodzić różne objawy chorobowe czy po prostu jest zdrowszą ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

Norelle R. Reilly. The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad. The Journal of Pediatrics, 2016; DOI:10.1016/j.jpeds.2016.04.014

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Paragony termiczne mogą być źródłem szkodliwego bisfenolu A (BPA)
Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.
Zalecana długość snu. Nowe wytyczne.
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry
Cholesterol HDL - nie dla każdego dobry
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif