W najnowszych badaniach prowadzonych przez naukowców z University of Kentucky został odkryty nowy potencjalny marker biologiczny rozwoju otyłości. Mowa o neurotensynie, która jak się okazuje, odgrywa jeszcze większą rolę w procesie trawienia tłuszczów niż dotychczas sądzono. Stwarza to nowe możliwości zarówno w leczeniu jak i zapobieganiu tej chorobliwej przypadłości, z którą boryka się niemal 2 mld ludzi na całym świecie.
Neurotensyna (NT) to peptyd wytwarzany głównie w ośrodkowym układzie nerwowym oraz w przewodzie pokarmowym. Jest uwalniana pod wpływem produktów trawienia tłuszczów i białek. Ogólnie rzecz biorąc ułatwia wchłanianie kwasów tłuszczowych w jelicie. Poprzednie badania wykazały, że NT może także stymulować wzrost wielu różnych nowotworów i powodować wzrost poziomu hormonu pro-NT (prekursora NT) na czczo, co ma związek z rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego i raka piersi.
Najnowsze badania zostały opisane w Nature na podstawie analizy danych z Malmö Diet ...Tekst zawiera 471 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 21 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Jing Li, Jun Song, Yekaterina Y. Zaytseva, Yajuan Liu, Piotr Rychahou, Kai Jiang, Marlene E. Starr, Ji Tae Kim, Jennifer W. Harris, Frederique B. Yiannikouris, Wendy S. Katz, Peter M. Nilsson, Marju Orho-Melander, Jing Chen, Haining Zhu, Timothy Fahrenholz, Richard M. Higashi, Tianyan Gao, Andrew J. Morris, Lisa A. Cassis, Teresa W. -M. Fan, Heidi L. Weiss, Paul R. Dobner, Olle Melander, Jianhang Jia, B. Mark Evers.An obligatory role for neurotensin in high-fat-diet-induced obesity. Nature, 2016; DOI: 10.1038/nature17662
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]