Nowy marker otyłości, czyli walki z nadwagą ciąg dalszy  



W najnowszych badaniach prowadzonych przez naukowców z University of Kentucky został odkryty nowy potencjalny marker biologiczny rozwoju otyłości. Mowa o neurotensynie, która jak się okazuje, odgrywa jeszcze większą rolę w procesie trawienia tłuszczów niż dotychczas sądzono. Stwarza to nowe możliwości zarówno w leczeniu jak i zapobieganiu tej chorobliwej przypadłości, z którą boryka się niemal 2 mld ludzi na całym świecie.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Neurotensyna (NT) to peptyd wytwarzany głównie w ośrodkowym układzie nerwowym oraz w przewodzie pokarmowym. Jest uwalniana pod wpływem produktów trawienia tłuszczów i białek. Ogólnie rzecz biorąc ułatwia wchłanianie kwasów tłuszczowych w jelicie. Poprzednie badania wykazały, że NT może także stymulować wzrost wielu różnych nowotworów i powodować wzrost poziomu hormonu pro-NT (prekursora NT) na czczo, co ma związek z rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego i raka piersi.

Neurotensyna, dietetyka, żywienie

Najnowsze badania zostały opisane w Nature na podstawie analizy danych z Malmö Diet ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

Jing Li, Jun Song, Yekaterina Y. Zaytseva, Yajuan Liu, Piotr Rychahou, Kai Jiang, Marlene E. Starr, Ji Tae Kim, Jennifer W. Harris, Frederique B. Yiannikouris, Wendy S. Katz, Peter M. Nilsson, Marju Orho-Melander, Jing Chen, Haining Zhu, Timothy Fahrenholz, Richard M. Higashi, Tianyan Gao, Andrew J. Morris, Lisa A. Cassis, Teresa W. -M. Fan, Heidi L. Weiss, Paul R. Dobner, Olle Melander, Jianhang Jia, B. Mark Evers.An obligatory role for neurotensin in high-fat-diet-induced obesity. Nature, 2016; DOI: 10.1038/nature17662

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Genetycznie zmodyfikowany łosoś dopuszczony do sprzedaży
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif