Zmiany w żywieniu dzieci i młodzieży w roku szkolnym 2016-2017  



Od września 2016 r. obowiązywać będzie nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia dotyczące żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Głównym celem rozporządzenia jest ochrona zdrowia dzieci i młodzieży oraz promowanie spożycia warzyw, owoców, żywności bogatej w wapń, a także nawyku picia wody. Zamierzeniem proponowanych rozwiązań jest również poszerzenie oferty żywieniowej sklepików szkolnych oraz uwzględnienie konieczności ograniczenia sprzedaży środków spożywczych zawierających znaczne ilości cukrów, tłuszczu oraz soli. Akt prawny, obliguje dyrektorów szkół, przedszkoli i innych placówek opiekuńczo-wychowawczych do stosowania wymagań zgodnie z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej. Nadzór nad sposobem żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży powinien uwzględniać aspekt ilościowy m.in. ilość dostarczanej energii (kcal) i składników odżywczych (białka, tłuszczów, witamin itp.) oraz jakościowy, a więc odpowiedni dobór produktów podawanych w stołówkach.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Rozporządzenie Ministra Zdrowia Dz. U. 2016 poz. 1154

Od 1 września 2016 r. obowiązywać będzie Rozporządzenie Ministra Zdrowia (z dnia 26 lipca 2016 r.) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154) [1]. Nowe Rozporządzenie dotyczy jednostek systemu oświaty (szkoły, przedszkola, placówki opiekuńczo-wychowawcze) i ma na celu kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych u ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia (z dnia 26 lipca 2016 r.) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154).
  2. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. POL-HEALTH Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012. pt.:  http://www.izz.waw.pl/pl/normy-zwienia
  3. Piramida zdrowego żywienia dzieci i młodzieży wraz z komentarzem http://www.zachowajrownowage.pl/pl/?page_id=760&post_id=253&cat=3&subcat=10&psubcat=10
  1. Zasady zdrowego żywienia związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia 2016: http://www.izz.waw.pl/attachments/article/7/06_PiramidaIZZ_podglad-page-002.jpg
  2. Gugała M., Zarzecka K., Sikorska A., Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Postępy fitoterapii 2014, 4: 100-103.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Justyna Libera

dr inż. Justyna Libera


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Alkohol tylko na dowód osobisty
Alkohol tylko na dowód osobisty
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif