Dziś sejm wprowadził zakaz sprzedaży "śmieciowego jedzenia" w szkołach, przedszkolach i ośrodkach innych form wychowania przedszkolnego. Zakaz będzie dotyczył zarówno sprzedaży jak i podawania jedzenia uznanego za niezdrowe.
Znowelizowana ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma stanowić narzędzie ograniczające dostęp dzieci do szkodliwych produktów. Chodzi głównie o produkty o takiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru, które spożywane w nadmiarze mogą być przyczyną przewlekłych chorób dietozależnych, np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.
Tekst zawiera 250 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 15 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
dr inż. Tomasz Czernecki
Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]