Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy  

Magdalena Parol
  

    Magdalena Parol
Abstrakt:

Nietolerancję laktozy uważa się za jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Jest to schorzenie bardzo rozpowszechnione na świecie.  W niektórych rejonach cierpi na nie nawet 100% danej populacji. W Europie częstość występowania wynosi od 2% w krajach skandynawskich do nawet 70% na południu kontynentu. W Polsce zaburzenie to rozpoznaje się u 17–37% dorosłych osób. Do nietolerancji laktozy dochodzi, gdy w organizmie brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu cukru mlecznego. Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego do których zaliczają się: biegunki, bóle brzucha, uczucie przelewania w brzuchu, wzdęcia, nudności czy gazy. Jednym z zaleceń żywieniowych dla pacjentów cierpiących na niedobór laktazy jest zastąpienie mleka w codziennej diecie produktami takimi jak: jogurty, kefiry, maślanki i inne.  Niniejsza publikacja przedstawia znaczenie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy.


Data publikacji: 22.08.2016 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Parol M.: Zastosowanie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy, Journal of NutriLife, 2016, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=230 [dostęp: 2017.10.21]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
laktoza, nietolerancja laktozy, laktaza, produkty fermentowane, produkty mleczne, mleko,

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Magdalena Parol
  

    Magdalena Parol
Abstract:

Publication date: 22.08.2016 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Parol M.: , Journal of NutriLife, 2016, 08, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=230 [access: 2017.10.21]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

Nietolerancja laktozy może występować u dzieci i dorosłych na całym świecie. Eliminacja symptomów tej choroby jest względnie łatwa i skupia się na obniżeniu konsumpcji mleka i niektórych jego przetworów oraz pozostałych produktów zawierających laktozę. Jednakże, zdarza się, iż u niektórych pacjentów nawet najmniejsza ilość laktozy powoduje pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, symptomy mogą występować nawet po spożyciu leków. Istotnym problemem pozostaje również odpowiednia podaż wapnia w diecie. Nieodłączne jest zabezpieczenie ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Fidler  E., Walkowiak, J. Zalecenie dietetyczne w nietolerancji laktozy. Fam. Med. Prim. Care Rev., 12 (3), 2010, s. 894-893
  2. Fidler E., Walkowiak J. Nietolerancja laktozy – podstawowe zalecenia żywieniowe. Pediatr. Pol., 84 (6), 2009, s. 567-573
  3. Fritzsche  D. Nietolerancja laktozy. Wydawnictwo RM, 2011
  4. Gustaw W. Napoje fermentowane – skrypt, Przedmiot: Produkty mleczarskie, prowadzone przez dr W. Gustaw, ćwiczenia 5, 2011
  5. Socha J., Stolarczyk A. Mleka fermentowane a nietolerancja laktozy u dzieci. Żyw. Człow., 26 supl.: Sympozjum „Mleko fermentowane w żywieniu człowieka zdrowego i chorego”, 1999, s. 23-29
  6. Szajewska H. Probiotyki w chorobach przewodu pokarmowego. Klin. Pediatr., 17 (3), 2009, s. 326-331
  7. Woźniak- Kosek A., Jarosz M. Probiotyki a prewencja i leczenie chorób przewodu pokarmowego człowieka., Żyw. Człow., 32 (4), 2005, s. 366-375
  8. Zychowicz Cz. Fermentowane napoje mleczne i ich rola w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób wieku dziecięcego. Nowa Klin., 6 (4), 1999, s. 431-437
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Parol

mgr inż. Magdalena Parol


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif