Nietolerancję laktozy uważa się za jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Jest to schorzenie bardzo rozpowszechnione na świecie. W niektórych rejonach cierpi na nie nawet 100% danej populacji. W Europie częstość występowania wynosi od 2% w krajach skandynawskich do nawet 70% na południu kontynentu. W Polsce zaburzenie to rozpoznaje się u 17–37% dorosłych osób. Do nietolerancji laktozy dochodzi, gdy w organizmie brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu cukru mlecznego. Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego do których zaliczają się: biegunki, bóle brzucha, uczucie przelewania w brzuchu, wzdęcia, nudności czy gazy. Jednym z zaleceń żywieniowych dla pacjentów cierpiących na niedobór laktazy jest zastąpienie mleka w codziennej diecie produktami takimi jak: jogurty, kefiry, maślanki i inne. Niniejsza publikacja przedstawia znaczenie żywności fermentowanej w żywieniu osób z nietolerancją laktozy.
Nietolerancja laktozy może występować u dzieci i dorosłych na całym świecie. Eliminacja symptomów tej choroby jest względnie łatwa i skupia się na obniżeniu konsumpcji mleka i niektórych jego przetworów oraz pozostałych produktów zawierających laktozę. Jednakże, zdarza się, iż u niektórych pacjentów nawet najmniejsza ilość laktozy powoduje pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, symptomy mogą występować nawet po spożyciu leków. Istotnym problemem pozostaje również odpowiednia podaż wapnia w diecie. Nieodłączne jest zabezpieczenie ... Tekst zawiera 2568 wyrazów. Będziesz go czytać 12 minut i 50 sekund. Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Literatura:
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Parol
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]