"ODCHUDZACZE" - złoty środek czy droga donikąd?  

Pogoń za profitami finansowymi, szybki i niezdrowy tryb życia to cechy współczesnego społeczeństwa. Brak czasu na zdrowe regularne posiłki i siedzący tryb życia przyczynia się do rozwoju globalnego problemu, jakim jest nadwaga i otyłość. Coraz więcej osób boryka się z tym problemem już w młodym wieku. Jedni nie robią nic, inni ida na skróty i sięgają po środki odchudzające. Wciąż niewielka ilość osób decyduje się na odpowiednią dietę i właściwą aktywność fizyczną. Dane dotyczące częstotliwości wystepowania otyłości biją na alarm. Rynek farmaceutyczny proponuje wiele „złotych” środków na odchudzanie. Przeanalizujemy zatem czy środki odchudzające to faktycznie hit na rynku, który pozwoli uporać się z problemem nadwagi, czy tylko zabieg marketingowy wysysający nasze kieszenie i przynoszący zyski korporacjom farmaceutycznym.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

W dzisiejszym świecie, w dobie postępu cywilizacyjnego, większość osób dąży do majętności i dobrobytu. Niektórzy uważają, że mając pieniądze mogą wszystko kupić. W mediach, w prasie i innych środkach masowego przekazu propagowane jest piękno. Jak grzyby po deszczu powstają kolejne ośrodki urody, wellness i spa... Nie ma się co dziwić, każdy z Nas chce być piękny, mieć wyrzeźbioną i smukłą sylwetkę. Niestety nieskazitelna figura dla wielu z nas pozostaje tylko marzeniem. Chcąc dobrze wyglądać i utrzymać atrakcyjną figurę musimy dbać o własne ciało, prowadzić zdrowy tryb życia, ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. British Nutrition Foundation (1999): Obesity. Report of a British Nutrition Foundation Task Force. Oxford: Blackwell Science
  2. Bodkowski R., Patkowska-Sokoła B., Nowakowski P., Jamroz D., Janczak M.: Produkty pochodzące od przeżuwaczy najważniejsze źródło L-karnityny w diecie człowieka, Przegląd Hodowlany, 10, 2011
  3. Boniecka I, Michota-Katulska E, Ukleja A i wsp.: Zachowania żywieniowe wybranej grupy dzieci w wieku szkolnym w aspekcie zagrożenia otyłością. Przegl. Lek., 2009; 66 (1-2), 49-51.
  4. Błecha K., Wawer I.: „Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia”, Bonimed, Żywiec, 2011, s. 90.
  5. Czeczot H. i Ścibior D, Rola L-karnityny w przemianach, żywieniu i terapii, Katedra i Zakład Biochemii, Akademii Medycznej w Warszawie.
  6. Raport NIK. Informacja o wynikach kontroli realizacji zadań w zakresie zapobiegania nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży szkolnej. Nr. ewid. 149/2011/P/10190/KNO.
  7. Sobień Ł.: Suplementy diety, Główny Inspektorat Sanitarny, Departament Żywności Prozdrowotnej:, 23.04.2012, URL: http://gistest.pis.gov.pl/dep/?dep=14&id=27
  8. Szymocha M, Bryła M, Maniecka-Bryła I. Epidemia otyłości w XXI wieku. Zdr. Publ. 2009, 119: 207-212.
  9. World Health Organization: The challenge of obesity in the WHO European Region. Fact sheet EURO 2005; 13: 1-4.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Emilia Sacla

lic. Emilia Sacla


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne
Otyłość i nadwaga - epidemiologia, etiologia i konsekwencje zdrowotne
Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake
Wina ryżowe, ich właściwości i proces produkcji na przykładzie sake
GAC, kolczaste panaceum
GAC, kolczaste panaceum
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif