Ocena realizacji zapotrzebowania na witaminę C i wapń w dietach szpitalnych na terenie Polski
Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia w tym zapewnienie odpowiedniej podaży składników mineralnych i witamin powinno być traktowane jako integralna część terapii. Dieta w szpitalu powinna spełniać wysokie standardy...
W związku z postępującą medycyną, wynalezieniem leków na wiele doskwierających schorzeń i dolegliwości, życie ludzi znacząco się wydłużyło. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization - WHO) przypuszcza,...
Spożycie mleka i produktów mlecznych, a rozwój nowotworu prostaty
Wiele opracowań badań sugeruje, że spożywanie dużej ilości mleka może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu gruczołu krokowego. Tego typu informacje pojawiały się w medycznych czasopismach już w latach 70. XX wieku....
Makaron shirataki – bezkaloryczny przysmak
W obecnych czasach na sklepowych półkach możemy znaleźć mnogość produktów zero kalorii. Od napojów gazowanych, przez sosy, po makarony. Tak, właśnie taką nowością mogą cieszyć się konsumenci pragnący...
Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?
Dla atrakcyjnego wyglądu ludzie są w stanie zrobić naprawdę wiele. Jednak w gabinecie dietetyka bardzo powszechne jest następujące zjawisko: mimo stuprocentowej mobilizacji, pacjenci nalegają, aby zostawić w ich diecie chociaż...
Top tygodnia
Dietetyczna strategia leczenia zespołu policystycznych jajników...
Kukurydza – roślina przyszłości?
Kawa na receptę - Międzynarodowy Dzień Kawy
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?