Regeneracja stanu psychofizycznego – żeń-szeń
„Wyczerpanie” organizmu to stan, który zapewne większość z nas doświadczyło w swoim życiu. Z fizjologicznego punktu widzenia stany lękowe, depresje oraz sam stres ściśle związany jest z wydzielaniem kortyzolu....
Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają najczęstszej przyczynie zgonów w Polsce
Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do PUFAs (Polyunsaturated Fatty Acids) – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarczanie ich z zewnątrz jest niezbędne, z uwagi na to, że synteza EPA i DHA jest blokowana w...
Bakterie probiotyczne w żywności - gdzie występują i jakie przynoszą korzyści?
Probiotyki są to żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, korzystnie wpływają na organizm człowieka, głównie poprzez poprawę równowagi mikrobioty jelitowej. Mogą zawierać w swoim...
Ekstrakt z pestek winogron ochroną jelit przed zapaleniem
Jak dowodzą hiszpańscy naukowcy, bogate w proantocyjanidyny ekstrakty z pestek winogron mogą chronić jelita przed zmianami spowodowanymi dietami wysokotłuszczową oraz wysokowęglowodanową.
Unikatowy skład aminokwasowy komosy ryżowej
Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoa, to pseudozboże z którym do czynienia mieli już nasi dziadkowie. Obecnie święci triumfy i coraz częściej możemy zobaczyć ją na sklepowych półkach. Jej imię rozsławił w 2013...
Top tygodnia
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Styl życia a przeciwdziałanie zespołowi napięcia...
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?