Niewystarczająca ilość snu ma niekorzystny wpływ na przemianę materii następnego dnia i oznacza, że organizm zamiast spalać kalorie w większym zakresie, magazynuje je, co powoduje przybieranie na wadze. Zachęcamy do zapoznania...
Od 1 marca 2011 mniejsze ryzyko raka i otyłości u dzieci
Komisja Europejska końcem lutego poinformowała, że 1 marca 2011 w UE wchodzi w życie zakaz stosowania organicznej substancji bisfenol A (BPA, CAS: 80-05-7) do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt. Natomiast od czerwca 2011...
Zastosowanie kwasu L-askorbinowego w technologii piwa
Kwas L-askorbinowy to nie tylko jeden ze związków pełniących funkcję witaminy C. To również doskonały przeciwutleniacz który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, również w technologii wytwarzania piwa. W...
Udział związków fenolowych w mechanizmie obrony przeciwrodnikowej
Procesy wolnorodnikowe można uznać za uniwersalny mechanizm powstawania wielu schorzeń ustrojowych w wyniku których w tkankach występują zmiany niedokrwienne, zwyrodnieniowe. Za zmniejszającą się wraz z wiekiem aktywność...
Wpływ reaktywnych form tlenu na jakość piwa
W doniesieniu zarysowano mechanizmy przyczyniające się do powstania tzw. "reaktywnych form tlenu", które biorąc udział w procesach utleniania składników piwa przyczyniają się do pogorszenia cech jakościowych tego...
Top tygodnia
Dieta lekkostrawna jako terapia żywieniowa w chorobie wrzodowej...
Zafałszowania żywności
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Kofeina – pomaga czy szkodzi?
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?