Znakowanie produktów mleczarskich - GDA i Traffic lights
Znakowanie produktów często jest jedyną informacją dla kupującego o danym produkcie spożywczym. Jest to szczególnie ważne dla konsumentów dokonujących kupna zgodnie z potrzebami żywieniowymi lub zaleceniami...
Mechanizm powstawania związków karbonylowych w piwie
Piwo jest bardzo skomplikowanym układem biologicznym, który zawiera ok. 900 związków. Według Molla tylko dla 1/4 tych składników udało się ustalić progi wyczuwalności smakowej [1]. Bukiet smakowo-zapachowy piwa...
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Mleko jest pierwszym pokarmem człowieka, zawiera szereg niezbędnych składników pokarmowych, które jest w stanie przyswoić noworodek, a bez których niemożliwe jest jego przeżycie i rozwój [18]. W Polsce, w...
Uniwersalny bufor Brittona i Robinsona o zakresie pH 1,8-12 - Niezbędnik
W tej odsłonie niezbędnika przedstawiamy bufor o niezwykle szerokim zakresie, od pH 1,8 do 12.
Bufor fosforanowy (0,1 M) o zakresie pH 5,7-8,0 - Niezbędnik
Kolejna odsłona niezbędnika, a w niej chyba najczęściej używany i przygotowywany bufor fosforanowy. Metodyka obejmuje przygotowanie buforu w zakresie pH od 5,7 do 8,0.
Top tygodnia
Ograniczenia dietetyczne podczas laktacji
Kukurydza – roślina przyszłości?
Kawa na receptę - Międzynarodowy Dzień Kawy
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?