Chińscy naukowcy wierzą, że już w niedalekiej przyszłości uda się zastąpić mleko wstępne dla niemowląt mlekiem ludzkim, pochodzącym od krów. Jak to możliwe? Rozwiązaniem jest GMO (Genetically Modified Organisms -...
Niewystarczająca ilość snu ma niekorzystny wpływ na przemianę materii następnego dnia i oznacza, że organizm zamiast spalać kalorie w większym zakresie, magazynuje je, co powoduje przybieranie na wadze. Zachęcamy do zapoznania...
Od 1 marca 2011 mniejsze ryzyko raka i otyłości u dzieci
Komisja Europejska końcem lutego poinformowała, że 1 marca 2011 w UE wchodzi w życie zakaz stosowania organicznej substancji bisfenol A (BPA, CAS: 80-05-7) do produkcji plastikowych butelek dla niemowląt. Natomiast od czerwca 2011...
Zastosowanie kwasu L-askorbinowego w technologii piwa
Kwas L-askorbinowy to nie tylko jeden ze związków pełniących funkcję witaminy C. To również doskonały przeciwutleniacz który znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, również w technologii wytwarzania piwa. W...
Udział związków fenolowych w mechanizmie obrony przeciwrodnikowej
Procesy wolnorodnikowe można uznać za uniwersalny mechanizm powstawania wielu schorzeń ustrojowych w wyniku których w tkankach występują zmiany niedokrwienne, zwyrodnieniowe. Za zmniejszającą się wraz z wiekiem aktywność...
Top tygodnia
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Styl życia a przeciwdziałanie zespołowi napięcia...
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?