Aronia - panaceum na wolne rodniki
Stres, nieprawidłowe żywienie, zanieczyszczenie środowiska czy używki, to tylko kilka z wielu czynników mających negatywny wpływ na wydolność organizmu. Bezpośrednim winowajcą tych problemów są wolne rodniki,...
Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy
Kasze należą do produktów zbożowych o wysokich walorach odżywczych, bogatych w błonnik, przyswajalne węglowodany złożone, witaminy i sole mineralne. Stanowią ważny element diety Polaków. Są spożywane jako danie...
Sok z buraka i aktywność fizyczna jako czynniki usprawniające funkcjonowanie mózgu osób starszych
Autorzy najnowszych badań zaobserwowali zwiększoną zdolność mózgu do tworzenia nowych połączeń nerwowych u osób starszych po wprowadzeniu do diety soku z buraków. Połączenie ćwiczeń fizycznych oraz...
Dla niektórych zwykły chwast, a dla innych niezastąpiona pomoc – ostropest plamisty
Proces zapalny to zjawisko, które ma ogromny wpływ na stan zdrowia człowieka. Stanowi również centrum wzrostu komórek nowotworowych. Zabiegi prewencyjne wydają się korzystną terapią, która pozwala...
Olej rybi jako czynnik zwiększający przeżywalność komórek mózgu po udarze
Autorzy najnowszych badań zgodnie twierdzą, iż neuropektyna D1 (NPD1) która jest pochodną kwasu dokozaheksanowego (DHA), znajdującego się w rybach, pomaga przetrwać uszkodzonym komórkom mózgu i...
Top tygodnia
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Styl życia a przeciwdziałanie zespołowi napięcia...
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?