Witamina D w czasie ciąży i jej związek z autyzmem
Niedobory witaminy D w okresie ciąży wiązano do tej pory miedzy innymi ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy ciążowej. Szereg badań wskazuje, że zbyt niska podaż może przyczyniać się również do wystąpienia komplikacji w...
Relacja z I Kongresu Pediatryczno-Żywieniowego, Łódź, 30.11.2019 r.
Dnia 30 listopada 2019 roku na Wydziale Filologicznym Uniwersytetu Łódzkiego odbył się I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy organizowany przez Studenckie Koło Naukowe Dietetyki przy Zakładzie Żywienia Klinicznego i Diagnostyki...
Nadmierna masa ciała, a zaburzona gospodarka hormonalna u kobiet
Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w minionych dwóch dekadach problem z otyłością wśród społeczności starego kontynentu wzrósł trzykrotnie. Otyłych jest 10-20% mężczyzn i 10-25% kobiet....
Prozdrowotne właściwości ziela czystka
Pojedynek między czynnikami chorobowymi, a stanem równowagi organizmu to nie zawsze wyrównane zawody. Od strony zagrożeń, można powiedzieć tutaj o wysokim niebezpieczeństwie płynącym ze strony wolnych rodników,...
Nasiona roślin strączkowych w profilaktyce cukrzycy typu 2
Cukrzyca typu 2 jest przewlekłą chorobą, której powikłania odznaczają się wysoką śmiertelnością. Nieumiejętnie kontrolowana prowadzi do niewydolności nerek, udaru, utraty wzroku i tak zwanej stopy cukrzycowej,...
Top tygodnia
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Styl życia a przeciwdziałanie zespołowi napięcia...
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?