Wpływ diety na występowanie raka jelita grubego
Złośliwe nowotwory jelita grubego są jednymi z najczęściej występujących u ludzi. Stanowią one drugą po chorobach naczyń przyczynę zgonów starzejących się społeczeństw. W Polsce te nowotwory stanowią aż 11% u...
Czynniki wpływające na mikrobiom jelitowy
Organizm człowieka jest miejscem dla ogromnej i bardzo różnorodnej mikroflory, a najliczniej skolonizowanym układem jest przewód pokarmowy. Pomiędzy organizmem człowieka, a mikrobiomem jelitowym występuje...
Wpływ żywności i nawyków żywieniowych na rozwój dzieci w wieku szkolnym
Przyjemność z jedzenia jest zjawiskiem znanym i przyczynia się do rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci. Nawyki te pozostają stabilne do dorosłości. Wyróżnia się trzy wymiary przyjemności z jedzenia, których...
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
W artykule przedstawiono definicje probiotyku jak i całego mikrobiomu zasiedlającego organizm człowieka. Opisano właściwości jakimi powinny charakteryzować się szczepy bakterii, aby mogły być w przyszłości stosowane w...
Niedobory witamin i składników mineralnych w ciąży
Kobieta w ciąży powinna szczególnie zadbać o zdrowie swoje i dziecka. Liczne zmiany w ciele kobiety, jak i rozwijający się płód sprawiają, że zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne jest większe....
Top tygodnia
Suplementacja kreatyną w sporcie
Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Bez czarny - roślina bogata w związaki bioaktywne o...
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?