Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?
Histamina jest aminą biogenną, powstającą na skutek dekarboksylacji histydyny. Pełni wiele ważnych funkcji, biorąc udział w neurotransmisji, immunomodulacji, hematopoezie, gojeniu się ran. Odgrywa również rolę w rytmie...
Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się
Osoby cierpiące na zaburzenia odżywiania doświadczają poważnych zaburzeń zachowań związanych z jedzeniem oraz uczuć i myśli krążących przeważnie wokół tematu jedzenia, postrzegania kształtu sylwetki, masy ciała. W...
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych żywieniem dzieci na Konferencję Naukową Online DIETETYK I DIAGNOSTA LABORATORYJNY - WSPÓLNA PRACA DLA ZDROWIA PACJENTA, która odbędzie się20 stycznia 2021 (środa)...
Dietetyczne przeciwdziałanie niepłodności
We współczesnym świecie zjawisko niepłodności staje się coraz bardziej powszechne. Stanowi narastający problem społeczny zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Przez Światową Organizację Zdrowia...
Znaczenie magnezu w zapobieganiu chorobom i w ogólnym zdrowiu
Magnez jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w organizmie. Został uznany za kofaktor w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, w których ma kluczowe znaczenie dla metabolizmu trifosforanu adenozyny (ATP). Około 50%...
Top tygodnia
Dieta lekkostrawna jako terapia żywieniowa w chorobie wrzodowej...
Ocena wydolności fizycznej osób starszych przebywających w Domu...
Badanie autentyczności olejów roślinnych
Diety eliminacyjne w terapii wybranych schorzeń
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?