Znaczenie diety w fenyloketonurii.
Amoniakoliaza fenyloalaniny, czyli (PAL, EC 4.1.3.5) polega on na katalizacji reakcji eliminującej amoniak z (S)-fenyloalaniny dającej, w rezultacie kwas (E)-cynamonowy. Istnienie tego enzymu odkryli Conn i Koukol w siewkach jęczmienia....
Czy istnieje nowa metoda leczenia celiakii?
Celiakia to inaczej choroba trzewna dotykająca 0,5-2,5% populacji na całym świecie. Charakteryzuje się reakcją ze strony układu pokarmowego w odpowiedzi na gluten, białko obecne w wielu zbożach. Problemy, z którymi wiąże...
Żywieniowe postępowanie w chorobie Hashimoto
W dzisiejszych czasach choroby tarczycy stanowią istotny problem zdrowotny. Choroba Hashimoto jest jedną z najczęściej występujących jednostek chorobowych wśród kobiet. W ujęciu klinicznym najczęściej spotykanym...
Różeniec górski – zioło na miarę XXI wieku
Popularne jest stwierdzenie, że żyjemy w czasach wszechobecnego pędu, stresu i nadmiaru bodźców, co niesie za sobą negatywne konsekwencje zdrowotne odbijające się na samopoczuciu. Świat nauki pracuje nad kolejnymi metodami...
Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Tarczyca jest bardzo ważnym narządem wpływającym na odpowiednie funkcjonowanie wielu układów. Choroby tarczycy stały się istotnym problemem XXI wieku, a niedoczynność tarczycy zaliczana jest do jednych z najczęstszych...
Top tygodnia
Ograniczenia dietetyczne podczas laktacji
Kukurydza – roślina przyszłości?
Kawa na receptę - Międzynarodowy Dzień Kawy
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?