Przerost bakteryjny jelita cienkiego – charakterystyka schorzenia i postępowanie dietetyczne
Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO - small intestinal bacterial overgrowth) to zespół klinicznych objawów żołądkowo-jelitowych, które spowodowane są obecnością nadmiernej liczby bakterii w jelicie...
Suplementacja kreatyną w sporcie
Aktywność fizyczna jest jedną z kluczowych pozycji wśród zasad zdrowego trybu życia i zapobiegania chorobom, w związku z czym została umieszczona w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Właściwy...
Dietetyczna strategia leczenia zespołu policystycznych jajników (PCOS)
Zespół policystycznych jajników jest szeroko rozpowszechnioną endokrynopatią wśród kobiet. Przebieg schorzenia jest ściśle powiązany z otyłością, insulinoopornością, hiperandrogenizmem, zaburzeniami...
Mukowiscydoza – przyczyny, obraz kliniczny, interwencja żywieniowa
Mukowiscydoza jest chorobą genetyczną dziedziczoną autosomalnie recesywnie. W Polsce występuje z częstością około 1 na 5000 urodzeń. W 2009 roku wprowadzono testy przesiewowe noworodków, które mają 96% czułości....
Czy histamina zawarta w żywności może Ci zaszkodzić?
Histamina jest aminą biogenną, powstającą na skutek dekarboksylacji histydyny. Pełni wiele ważnych funkcji, biorąc udział w neurotransmisji, immunomodulacji, hematopoezie, gojeniu się ran. Odgrywa również rolę w rytmie...
Top tygodnia
Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety
Niedoczynność tarczycy – etiologia i dieta
Nietolerancja laktozy – co warto wiedzieć?
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?