Suplementy w życiu dziecka – czy są konieczne?

W Polsce suplementy z witaminami przyjmuje – zgodnie z danymi Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r. – co siódme dziecko w wieku od 0 do 18 lat [1]. Temat ten budzi wiele kontrowersji – ma swoich...


Zaburzenia miesiączkowania w kontekście diety niskoenergetycznej i wysokobłonnikowej

W dzisiejszych czasach zaburzenia miesiączkowania oraz inne choroby związane z pracą podwzgórza to bardzo powszechny problem. Często jest on powiązany ze zbyt niską podażą energii oraz nadmiernym wysiłkiem fizycznym....


Spożywanie alkoholu oraz styl życia, a ryzyko inicjacji nowotworów piersi wśród kobiet

Już jeden drink dziennie może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka piersi, jak poinformował w maju 2017 roku World Cancer Research Fund International. Zdumiewające, że tak mała dawka alkoholu powoduje takie komplikacje....


Stosunek leptyny do adiponektyny oraz syndrom metaboliczny – powiązania z PCOS

Stosunek leptyny do adiponektyny w osoczu krwi został wskazany jako potencjalny niezależny czynnik rokowniczy wystąpienia zespołu metabolicznego oraz insulinooporności u kobiet z zespołem policystycznych jajników (PCOS). 


Żywienie dla prawidłowej pracy mózgu – niezbędne składniki odżywcze

Powszechnie wiadomo, że jakość pożywienia wpływa na koncentrację i pamięć. Bez odpowiedniej energii neurony wolniej przewodzą impulsy nerwowe, a co za tym idzie – spada szybkość uczenia się i zapamiętywania. Chociaż...




Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2019 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif