Alergia i nietolerancja pokarmowa są coraz powszechniej występującymi zjawiskami we współczesnym świecie. Z epidemiologicznego punktu widzenia problem alergii pokarmowych nie jest obecnie dokładnie poznany. Wynika to...
Na czym polega proces liofilizacji i jakie są jego zalety
Liofilizacja, inaczej suszenie sublimacyjne jest procesem wieloetapowym, polegającym na usuwaniu wody z żywności w niskiej temperaturze, poniżej 0°C przy obniżonym ciśnieniu. Woda usuwana jest z surowca, po...
Ocena wpływu suplementacji bakteriami z rodzaju Lactobacillus ze stanem zdrowia sportowców
Według WHO zdrowie to stan pełnego fizycznego, umysłowego i społecznego dobrostanu, a nie tylko całkowity brak choroby czy niepełnosprawności. Z kolei zdrowie fizyczne, o którym poniżej, to prawidłowe funkcjonowanie...
Wpływ spożycia fitosteroli na zawartość frakcji cholesterolu LDL we krwi osób dorosłych
Fitosterole stanowią naturalny składnik błon komórkowych występujących w roślinach. Działanie stanoli i steroli roślinnych jest opisywane przez wiele badań naukowych. W odpowiedniej dawce wynoszącej od 1 do 3 g na dobę...
Znaczenie suplementacji w mukowiscydozie
Mukowiscydoza (cystic fibrosis, CF) to choroba genetyczna, przewlekła, wpływająca na funkcjonowanie wielu układów i narządów w organizmie. Szacuję się, że mukowiscydoza występuje 1:2000-4000 urodzeń...
Top tygodnia
Suplementy diety wspomagające postępowanie dietetyczne w kamicy...
Terapia żywieniowa w autyzmie
Mukowiscydoza – etiologia, obraz kliniczny, dieta.
Mięta pieprzowa jako środek redukujący objawy PCOS
Prawne uwarunkowania zawodu dietetyka
Dołącz do Nas
Zostań autorem
Co gdzie kiedy?