Wpływ długotrwałej suplementacji witaminą D na stan pacjentów z cukrzycą typu 2 i chorobą wieńcową

Ze względu na pozytywny wpływ na profile metaboliczne, biomarkery zapalenia oraz stresu oksydacyjnego, witamina D może korzystnie oddziaływać na zdrowie pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz chorobą wieńcową.


Charakterystyka ziołomiodów

Wszystkim doskonale znane są różne rodzaje i gatunki miodów, jak chociażby miody spadziowe pozyskiwane ze spadzi iglastej lub liściastej, miody nektarowe: wrzosowe, z facelii błękitnej, gryczane, wielokwiatowe oraz...


Spożycie nasion roślin strączkowych, a cukrzyca typu 2, masa mięśni szkieletowych i nieswoiste zapalenie jelit (IBD)

Rośliny strączkowe są coraz bardziej znane, jednak ich występowanie w diecie współczesnego człowieka nie jest wystarczająco duże. Stanowią świetną alternatywę dla dań mięsnych, dlatego doskonałym rozwiązaniem byłoby...


Dieta lekkostrawna jako terapia żywieniowa w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Choroba wrzodowa jest jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. To zespół zmian ogólnoustrojowych i miejscowych, w których głównym objawem jest wrzód żołądka....


Prozdrowotne właściwości sulforafanu

Sulforafan wykazuje korzystne działanie w prewencji nowotworów i chorób układu sercowo - naczyniowego. Istnieją doniesienia o jego roli w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych, miedzy innymi Helicobacter pylori. Najnowsze...




Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif