Cieszące się niemałą popularnością substytuty cukru, czyli tak zwane słodziki i inne substancje słodzące pomagają osobom z nadwagą czy otyłością ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Według naukowców z York University's Faculty of Health, sztuczne słodziki mogą jednak mieć negatywne skutki dla zdrowia. W przeprowadzonych badaniach na podstawie wywiadu 24 godzinnego sklasyfikowano osoby biorące udział w eksperymencie jako konsumentów sztucznych substancji słodzących lub jako konsumentów naturalnych cukrów. Wyniki wykazały, że ci, którzy używają sztucznych substancji słodzących, a zwłaszcza aspartamu, mogą mieć większe problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi niż ci, którzy nie stosują substytutów cukru.
"Nasze badania pokazują, że osoby z otyłością, które spożywają sztuczne substancje słodzące, głównie aspartam, mogą mieć o wiele większy problem z regulacją glukozy we krwi niż ci, którzy takich substancji nie używają" - mówi prof. Jennifer Kuk, badaczka otyłości ze School of Kinesiology and Health Science.
Zazwyczaj utrata masy ciała wiąże się z pewną poprawą stanu zdrowia. Sztuczne słodziki są często wykorzystywane w celu sprostania wymaganiom konsumentów odnośnie redukcji wartości kalorycznej posiłków i zarządzania własną masą ciała, ponieważ nie są trawione ... Tekst zawiera 358 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 47 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. Logowanie Jennifer L. Kuk, Ruth E. Brown. Aspartame intake is associated with greater glucose intolerance in individuals with obesity. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2016; 1 DOI: 10.1139/apnm-2015-0675
Literatura:
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]