Sztuczne słodziki nie mają kalorii, ale czy warto je stosować?  



Cieszące się niemałą popularnością substytuty cukru, czyli tak zwane słodziki i inne substancje słodzące pomagają osobom z nadwagą czy otyłością ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Według naukowców z York University's Faculty of Health, sztuczne słodziki mogą jednak mieć negatywne skutki dla zdrowia. W przeprowadzonych badaniach na podstawie wywiadu 24 godzinnego sklasyfikowano osoby biorące udział w eksperymencie jako konsumentów sztucznych substancji słodzących lub jako konsumentów naturalnych cukrów. Wyniki wykazały, że ci, którzy używają sztucznych substancji słodzących, a zwłaszcza aspartamu, mogą mieć większe problemy z utrzymaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi niż ci, którzy nie stosują substytutów cukru.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

"Nasze badania pokazują, że osoby z otyłością, które spożywają sztuczne substancje słodzące, głównie aspartam, mogą mieć o wiele większy problem z regulacją glukozy we krwi niż ci, którzy takich substancji nie używają" - mówi prof. Jennifer Kuk, badaczka otyłości ze School of Kinesiology and Health Science.

Zazwyczaj utrata masy ciała wiąże się z pewną poprawą stanu zdrowia. Sztuczne słodziki są często wykorzystywane w celu sprostania wymaganiom konsumentów odnośnie redukcji wartości kalorycznej posiłków i zarządzania własną masą ciała, ponieważ nie są trawione ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

Jennifer L. Kuk, Ruth E. Brown. Aspartame intake is associated with greater glucose intolerance in individuals with obesity. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2016; 1 DOI: 10.1139/apnm-2015-0675

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif