Nutrigenomika, nowy sposób na indywidualną dietę  

Jagoda Marchewka 1Tomasz Czernecki 2
  

  1. Jagoda Marchewka
  2. Tomasz Czernecki
Abstrakt:

Gen zawiera pojedynczą informacje o białku, a złożenie wszystkich genów organizmu stanowi pełen zapis informacji genetycznej, czyli genom. Ponieważ genom każdego człowieka jest inny, to różnie będzie on reagował na przyjmowany pokarm. Nutrigenomika jest szybko rozwijającą się dziedziną nauki, badającą odpowiedz genomu na składniki odżywcze zawarte w pożywieniu. Zajmuje się interreakcjami między żywnością, a genomem. Zmiany materiału genetycznego, będą znajdowały odzwierciedlenie w odpowiedzi na dietę. Ustalenie, jaki jest wpływ diety na kształt cech organizmu, daje bardzo konkretne wskazówki dla zaleceń dietetycznych, w świetle osobistej genetyki człowieka. 


Data publikacji: 21.02.2013 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Marchewka J.Czernecki T.: Nutrigenomika, nowy sposób na indywidualną dietę, Journal of NutriLife, 2013, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=72 [dostęp: 2017.06.23]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
nutrigenomika, nutrigenetyka, metabolomika, farmakogenomika, dietetyka, genom

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Jagoda Marchewka 1Tomasz Czernecki 2
  

  1. Jagoda Marchewka
  2. Tomasz Czernecki
Abstract:

Publication date: 21.02.2013 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Marchewka J.Czernecki T.: , Journal of NutriLife, 2013, 02, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=72 [access: 2017.06.23]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Ekspresja genów – wypadkowa polimorfizmów i środowiska

   Profil genetyczny człowieka, pod wpływem czynników środowiskowych, kształtuje indywidualny obraz fenotypowy (Grajek, 2007; Buchowicz, 2009). Adaptacja do tego środowiska następuje m.in. przez zmianę ekspresji genów. Ekspresja może być regulowana przez składniki odżywcze, przez co żywność będzie wpływała na kształt fenotypu organizmu. Możliwy też jest odwrotny mechanizm, polegający na zależnej od genotypu odpowiedzi na składniki żywności (Grajek, 2007).

   Genom ludzki nie jest jednak identyczny, a występująca zmienność znacznie zaburza ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Afman L., Müller M., (2006). Nutrigenomics: From Molecular Nutrition to Prevention of Disease. Journal of the American Dietetic Association.106, 569-576.
  2. Buchowicz J., (2009). Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, ISBN: 978-83-01-15956-6, ss103,104, 106-110.
  3. Gawęcki J., Roszkowski W., (2009). Żywienie człowieka a zdrowi publiczne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, ISBN 978-83-01-15735, ss45, 54, 55, 69.
  4. Gillies Peter J., (2003), Nutrigenomics: the Rubicon of molecular nutrition, Journal of the American Dietetic Association. 103, 50-55.
  5. Giovannelli L., Pitozzi V., Luceri C., Giannini L., Toti S., Salvini S., Sera F., Souquet J.-M., Cheynier V., Sofi F. i inni., (2010). Effects of de-alcoholised wines with different polyphenol content on DNA oxidative damage, gene expression of peripheral lymphocytes, and haemorheology: an intervention study in post-menopausal women. Eur J Nutr. DOI 10.1007/s00394-010-0111-1.
  6. Grajek W., (2007). Przeciwutleniacze w żywności : aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne : praca zbiorowa / pod red. Włodzimierza Grajka, Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa ISBN: 9788320432770, ss427-432, 436.
  7. Lao-Villadónig José I., Malinverni R., Castán P., (2009). New genetic analysis for nutritional status: DietChip, towards a personalized diet. [W:] Approaches to Aging Control Medicina Antienvejecimiento, Journal of Spanish Society of Anti-Aging Medicine and Longevity. SEMAL 13,8-11
  8. Müller M., Kersten S. (2003).  Nutrigenomics: goals and strategies. Nature Reviews Genetics 4, 315–322.
  9. Ordovas J. M., Kaput J., Corella D., (2007). Nutrition in the genomics era: Cardiovascular disease risk and the Mediterranean diet, Molecular Nutrition & Food Research, 51, 1293–1299.
  10. Roche H.M., (2006). Nutrigenomics - new approaches for human nutrition research. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86:1156-1163.
  11. Zeisel S. H., (2007). Nutrigenomics and metabolomics will change clinical nutrition and public health practice: insights from studies on dietary requirements for choline1–3, The American Journal of Clinical Nutrition; 86, 542–548.
  12. Majda B., (2010). Nutrigenomika - dieta lekiem przyszłości, http://biotechnologia.pl/biotechnologia-portal/info/zywnosc/24_aktualnosci/9581, nutrigenomika___dieta_lekiem_przyszlosci_.html (dostęp: 10.01.2011)
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Jagoda Marchewka

mgr inż. Jagoda Marchewka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Witamina C - budowa, właściwości, mechanizm degradacji
Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik
Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka
Wpływ produktów utleniania cholesterolu na organizm człowieka
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif