Kawa - czy wiesz przed czym nas chroni?  

Gabriela Gutowska
  

    Gabriela Gutowska
Abstrakt:

Kawa to napój kontrowersyjny, który przez jednych jest postrzegany jako szkodliwa używka, a z drugiej strony coraz więcej badań wskazuje na jej dobroczynne właściwości. Czy prawda leży po środku, a może przechyla się na jedną ze stron? W artykule poruszona zostanie kwestia powiązania kawy i substancji aktywnych w niej występujących z chorobami układu krążenia, metabolicznymi oraz wątroby. Czy możemy im zapobiec lub zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia, dzięki spożyciu tego napoju ? Czy sposób parzenia ma wpływ na ich występowanie? Jaka ilość kawy jest bezpieczna? Na te pytania i inne  znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.


Data publikacji: 05.03.2021 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Gutowska G: Kawa - czy wiesz przed czym nas chroni?, Journal of NutriLife, 2021, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=370 [dostęp: 2021.09.16]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
kawa, kofeina, kwas chlorogenowy, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, choroby wątroby.

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Gabriela Gutowska
  

    Gabriela Gutowska
Abstract:

Publication date: 05.03.2021 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Gutowska G: , Journal of NutriLife, 2021, 03, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=370 [access: 2021.09.16]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Kawa - ogólne informacje

Kawa jest ceniona na całym świecie ze względu na swój smak, aromat, a także stymulację ośrodkowego układu nerwowego. Ten napój nie jest tylko smaczny, ale także oddziałuje pozytywnie na nasz organizm, przyczyniając się do prewencji chorób takich jak cukrzyca typu 2 oraz choroby wątroby [1] . Zawarta  w kawie kofeina  ma w tym swój udział, jednak w badaniach dotyczących kawy bezkofeinowej również wykazano prozdrowotne właściwości, być może ze względu na obecność kwasów chlorogenowych [2]. Dodatkowo badano związek picia kawy ...

Tekst zawiera 1461 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 18 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. van Dam, R. M. (2008). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer. Applied physiology, nutrition, and metabolism33(6), 1269-1283. 
  2. Ding, M., Bhupathiraju, S. N., Chen, M., van Dam, R. M., & Hu, F. B. (2014). Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Diabetes care37(2), 569-586.
  3. Kim, B., Nam, Y., Kim, J., Choi, H., & Won, C. (2012). Coffee consumption and stroke risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Korean journal of family medicine33(6), 356.
  4. Gołembiowska, K. Rola układów monoaminergicznych mózgu w działaniu substancji wzmacniających funkcje kognitywne. Pobrane z: http://if-pan.krakow.pl/assets/files/daad27ddef50abe0e2cac3ac5805a417.pdf (dostęp: 21.01.2021)
  5. Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. bmj, 359.
  6. Paul, O., Lepper, M. H., Phelan, W. H., DUPERTUIS, G. W., Macmillan, A., Mckean, H., & Park, H. (1963). A longitudinal study of coronary heart disease. Circulation28(1), 20-31.
  7. Sofi, F., Conti, A. A., Gori, A. M., Luisi, M. L. E., Casini, A., Abbate, R., & Gensini, G. F. (2007). Coffee consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases17(3), 209-223.
  8. Larsson, S. C., & Orsini, N. (2011). Coffee consumption and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies. American Journal of Epidemiology174(9), 993-1001.
  9. Mostofsky, E., Rice, M. S., Levitan, E. B., & Mittleman, M. A. (2012). Habitual coffee consumption and risk of heart failure: a dose-response meta-analysis. Circulation: Heart Failure5(4), 401-405.
  10.  Ding M, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Circulation 2014; 129: 643–659
  11. Malerba S, Turati F, Galeone C, Pelucchi C, Verga F, La Vecchia C, Tavani A. A meta-analysis of prospective studies of coffee consumption and mortality for all causes, cancers and cardiovascular diseases. Eur J Epidemiol 2013; 28: 527–539
  12. Liu J, Sui X, Lavie CJ, Hebert JR, Earnest CP, Zhang J, Blair SN. Association of coffee consumption with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clin Proc 2013; 88: 1066–1074
  13. Tverdal, A., Selmer, R., Cohen, J. M., & Thelle, D. S. (2020). Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?. European Journal of Preventive Cardiology, 2047487320914443.
  14. Mesas, A. E., Leon-Muñoz, L. M., Rodriguez-Artalejo, F., & Lopez-Garcia, E. (2011). The effect of coffee on blood pressure and cardiovascular disease in hypertensive individuals: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition94(4), 1113-1126.
  15. Chrysant, S. G. (2017). The impact of coffee consumption on blood pressure, cardiovascular disease and diabetes mellitus. Expert review of cardiovascular therapy15(3), 151-156.
  16. van Dam, R. M. (2008). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer. Applied physiology, nutrition, and metabolism33(6), 1269-1283.
  17. Floegel, A., Pischon, T., Bergmann, M. M., Teucher, B., Kaaks, R., & Boeing, H. (2012). Coffee consumption and risk of chronic disease in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)–Germany study. The American journal of clinical nutrition95(4), 901-908.
  18. Carlström, M., & Larsson, S. C. (2018). Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Nutrition reviews76(6), 395-417.
  19. Wadhawan, M., & Anand, A. C. (2016). Coffee and liver disease. Journal of clinical and experimental hepatology6(1), 40-46.
  20. Liu, F., Wang, X., Wu, G., Chen, L., Hu, P., Ren, H., & Hu, H. (2015). Coffee consumption decreases risks for hepatic fibrosis and cirrhosis: a meta-analysis. PloS one10(11), e0142457.
  21. Ruhl CE, Everhart JE. Coffee and caffeine consumption reduce the risk of elevated serum alanine aminotransferase activity in the United States. Gastroenterology 2005; 128: 24–32
  22. Ruhl CE, Everhart JE. Coffee and tea consumption are associated with a lower incidence of chronic liver disease in the United States. Gastroenterology 2005; 129: 1928–1936
  23. Shim SG, Jun DW, Kim EK, Saeed WK, Lee KN, Lee HL, Lee OY, Choi HS, Yoon BC. Caffeine attenuates liver fibrosis via defective adhesion of hepatic stellate cells in cirrhotic model. J Gastroenterol Hepatol 2013; 28: 1877–1884
  24. Klatsky, A. L., Morton, C., Udaltsova, N., & Friedman, G. D. (2006). Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Archives of internal medicine166(11), 1190-1195.
  25. Vitaglione P, Morisco F, Mazzone G, Amoruso DC, Ribecco MT, Romano A, Fogliano V, Caporaso N, DʼArgenio G. Coffee reduces liver damage in a rat model of steatohepatitis: the underlying mechanisms and the role of polyphenols and melanoidins. Hepatology 2010; 52: 1652–1661
  26. Salomone, F., Galvano, F., & Li Volti, G. (2017). Molecular bases underlying the hepatoprotective effects of coffee. Nutrients9(1), 85.
  27. Torres, D. M., & Harrison, S. A. (2013). Is it time to write a prescription for coffee? Coffee and liver disease. Gastroenterology144(4), 670-672.
  28. Wan, C. W., Wong, C. N. Y., Pin, W. K., Wong, M. H. Y., Kwok, C. Y., Chan, R. Y. K., ... & Chan, S. W. (2013). Chlorogenic acid exhibits cholesterol lowering and fatty liver attenuating properties by up‐regulating the gene expression of PPAR‐α in hypercholesterolemic rats induced with a high‐cholesterol diet. Phytotherapy Research27(4), 545-551.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Gabriela Gutowska

Gabriela Gutowska

Studentka dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Pasjonatka szeroko pojętego zdrowego stylu życia, w tym zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Inspiruje do zmiany nawyków na prozdrowotne. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia osób starszych w Domu Pomocy Społecznej
Analiza stanu odżywienia i sposobu żywienia osób starszych w Domu Pomocy Społecznej
Zafałszowania żywności
Zafałszowania żywności
Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się
Próby ograniczania niepożądanych emocji poprzez napadowe objadanie się
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2021 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif