Piwo to najczęściej kupowany napój alkoholowy na świecie. Każdego roku na świecie spożywanych jest około 130 miliardów litrów piwa. Napój ten dominuje nie tylko w rankingu na najbardziej popularny trunek świata, ale również na najbardziej zróżnicowany. Słowo „piwo” odpowiada setkom receptur i stylów. Obejmuje sobą wręcz odmienne napoje, od ciemnych i gęstych piw tzw. „stout” po orzeźwiające i cierpkie piwa typu lager. Nie można zapomnieć również o ogromnej liczbie specjalnych trunków, czyli piw przygotowywanych z dodatkiem najróżniejszych składników, ziół i przypraw. Dlatego też, w pracy dokonano ogólnego przeglądu najczęściej używanych surowców i dodatków w procesie wytwarzania piwa.
W procesie produkcji piwa wykorzystuje się takie surowce jak: woda, słód, chmiel oraz drożdże. Prócz tego możliwe jest zastosowanie tzw. surowców niesłodowanych, a także różnych pomocniczych środków technologicznych [9].
Pod względem ilości, woda stanowi najistotniejszy składnik piwa, (90% tego napoju to woda). Prócz tego jej cechy mają wielki wpływ na późniejsze właściwości sensoryczne tego trunku [6]. Browary zużywają od 4 do 12 objętości wody, w celu wyprodukowania 1 objętości piwa. Do ...
Tekst zawiera 1570 wyrazów. Będziesz go czytać 7 minut i 51 sekund.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Autor publikacji
Łukasz Wasiak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]