Zarys technologii piwa - surowce  

Łukasz Wasiak
  

    Łukasz Wasiak
Abstrakt:

Piwo to najczęściej kupowany napój alkoholowy na świecie. Każdego roku na świecie spożywanych jest około 130 miliardów litrów piwa. Napój ten dominuje nie tylko w rankingu na najbardziej popularny trunek świata, ale również na najbardziej zróżnicowany. Słowo „piwo” odpowiada setkom receptur i stylów. Obejmuje sobą wręcz odmienne napoje, od ciemnych i gęstych piw tzw. „stout” po orzeźwiające i cierpkie piwa typu lager. Nie można zapomnieć również o ogromnej liczbie specjalnych trunków, czyli piw przygotowywanych z dodatkiem najróżniejszych składników, ziół i przypraw. Dlatego też, w pracy dokonano ogólnego przeglądu najczęściej używanych surowców i dodatków w procesie wytwarzania piwa.


Data publikacji: 16.09.2012 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Wasiak .: Zarys technologii piwa - surowce, Journal of NutriLife, 2012, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=51 [dostęp: 2017.06.25]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
piwo, surowce, chmiel, drożdże, proces technologiczny, proces wytwarzania

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Łukasz Wasiak
  

    Łukasz Wasiak
Abstract:

Publication date: 16.09.2012 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Wasiak .: , Journal of NutriLife, 2012, 09, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=51 [access: 2017.06.25]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

   W procesie produkcji piwa wykorzystuje się takie surowce jak: woda, słód, chmiel oraz drożdże. Prócz tego możliwe jest zastosowanie tzw. surowców niesłodowanych, a także różnych pomocniczych środków technologicznych [9].

 

Woda w procesie produkcji piwa

   Pod względem ilości, woda stanowi najistotniejszy składnik piwa, (90% tego napoju to woda).  Prócz tego jej cechy mają wielki wpływ na późniejsze właściwości sensoryczne tego trunku [6]. Browary zużywają od 4 do 12 objętości wody, w celu wyprodukowania 1 objętości piwa. Do produkcji tego chmielowego napoju używa się zwykle wody z wodociągów ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Barnett J. 1992: The taxonomy of the genus Saccharomyces Meyen ex Reess: a short review for non-taxonomists. Yeast 8.
  2. Bückle J.: Umweltrelevante Aspekte der Brauwasseraufbereitung Mittels Ionentauscher, Dissertation, Technische Universität München, München 1996.
  3. De Kruif P.: Mikrobenjäger, Orell Füssli, Zurich 1935.
  4. Dufour J.: Brewing yeasts, in Yeasts in Food 347-88, Behr’s Verlag, Hamburg, 2003.
  5. Eßlinger M.: Handbook of Brewing, Processes, Technology, Markets; WILEY-VCH, Weinheim 2009.
  6. Kenning D., Jackson R.: Beers of World 7-8, 286, Amber Books Ltd., London 2006.
  7. Kolbach P. 1964: Der Einfluss des Magnesiumsulfats im Brauwasser auf die Zusammensetzung und Qualität des Bieres, Monatszeitschrift für Brauerei, 206-209.
  8. Krottenthaler M.: Praxishandbuch der Brauerei 1-55, Behr’s Verlag, Hamburg 2000.
  9. Lewis M. J., Young T. W.: Brewing, ASPEN PUBLISHERS, INC., Gaithersburg 1995.
  10. Moir M. 2000: Hops – a millennium review, Journal of the American  Society of Brewing Chemists, 58 (4), 131-146.
  11. Robinow C., Johnson B. 1991: Yeast cytology: an overview, in the Yeasts, 2 edn, Vol. 4. 
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Łukasz Wasiak

Łukasz Wasiak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Budowa areometru i metodyka pomiarów areometrycznych
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Zarys technologii piwa - proces produkcyjny
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Metody badania genomu
Metody badania genomu
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif