Wysokie spożycie tłuszczów nasyconych przyczyną większej agresywności raka prostaty  



Jak donoszą badania  opublikowane ostatnio przez naukowców z University of North Carolina Lineberger Comprehensive Cancer Center, dieta o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, które powszechnie są składnikami produktów żywnościowych takich jak ser czy wołowina, ma związek z występowaniem agresywnej postaci raka prostaty. Wstępne wyniki zostały zaprezentowane 18 kwietnia 2016 roku na spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Nowym Orleanie.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

"Pokażemy, że wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w diecie ma związek ze zwiększoną agresywnością nowotworu prostaty" - stwierdza dr Emma H. Allott, adiunkt w UNC Gillings School of Global Public Health. Jak zauważa, może to prowadzić do wniosku, że ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych, które jak wiadomo ma istotne znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego, może także odgrywać znaczną rolę w leczeniu raka prostaty.

Wyniki badań opracowano na podstawie ankiet przeprowadzonych na grupie 1854 mężczyzn, u których rozpoznano raka ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Allott EH, Arab L, Su LJ, Farnan L, Fontham ETH, Mohler JL, Bensen JT, Steck SE. (2016) ‘Saturated fat intake and prostate cancer aggressiveness: results from the population-based North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project’
  2. Allott EH, Farnan L, Steck SE, Arab L, Su JL, Mishel M, Fontham ETH, Mohler JL, Bensen JT. (2016) ‘Statin use and prostate cancer aggressiveness: results from the population-based North CarolinaLouisiana Prostate Cancer Project’ Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 25:670-77
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr inż. Magdalena Wychudzka

mgr inż. Magdalena Wychudzka


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Stężenie i gęstość wybranych roztworów handlowych - Niezbędnik
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada – klasyfikacja, właściwości oraz skład chemiczny
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif