Jak donoszą badania opublikowane ostatnio przez naukowców z University of North Carolina Lineberger Comprehensive Cancer Center, dieta o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, które powszechnie są składnikami produktów żywnościowych takich jak ser czy wołowina, ma związek z występowaniem agresywnej postaci raka prostaty. Wstępne wyniki zostały zaprezentowane 18 kwietnia 2016 roku na spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem w Nowym Orleanie.
"Pokażemy, że wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w diecie ma związek ze zwiększoną agresywnością nowotworu prostaty" - stwierdza dr Emma H. Allott, adiunkt w UNC Gillings School of Global Public Health. Jak zauważa, może to prowadzić do wniosku, że ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych, które jak wiadomo ma istotne znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego, może także odgrywać znaczną rolę w leczeniu raka prostaty.
Wyniki badań opracowano na podstawie ankiet przeprowadzonych na grupie 1854 mężczyzn, u których rozpoznano raka ...
Tekst zawiera 393 wyrazów. Będziesz go czytać 1 minutę i 57 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
mgr inż. Magdalena Wychudzka
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]