Indeks glikemiczny jest wartością pomagającą odróżnić produkty spożywcze, z których węglowodany wchłaniają się szybko od tych, które uwalniaja je powowoli i dostarczają energii przez dłuższy czas. Natomiast ładunek glikemiczny łączy informację o ilości węglowodanów przyswajalnych w danej porcji pożywienia z ich indeksem glikemicznym. Wartości indeksu czy ładunku glikemicznego mogą być pomocne w wyborze produktów spożywczych o mniejszej gęstości energetycznej oraz w bilansowaniu jadłospisów, zwłaszcza przeznaczonych dla osób odchudzających się i chorych na cukrzycę.
Węglowodany dostarczane z pożywieniem wchłaniają się do krwioobiegu w różnym tempie. Zależy to m.in. od ich budowy (proste czy złożone), od stopnia przetworzenia danego produktu żywnościowego oraz od obecności tłuszczy, białek i błonnika w danym posiłku. W celu zobrazowania szybkości wchłaniania węglowodanów wprowadzono pojęcie indeksu glikemicznego (IG). Produkty spożywcze będące źródłem węglowodanów odniesiono do czystej glukozy, gdzie ilości węglowodanów przyswajalnych w porównywanych porcjach były jednakowe (50g), a dla glukozy przyjęto IG równy 100%. Dzięki ...
Tekst zawiera 936 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 40 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie