Badania naukowe dostarczają wiele sprzecznych informacji na temat tłuszczu mlecznego i jego udziału w diecie. Składnik ten charakteryzuje się wysoką strawnością oraz bardzo dużym zróżnicowaniem składu. Frakcja tłuszczowa mleka krowiego składa się z około 500 różnych kwasów tłuszczowych, w tym z licznych wielonienasyconych o właściwościach bioaktywnych. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych jest kwas CLA, wykazujący działanie antykancerogenne, antymutagenne czy antydiabetyczne.
Składnikiem mleka, któremu poświęca się znacznie mniej uwagi jest laktoza. Związek ten korzystnie wpływa na kształtowanie prawidłowej mikroflory i procesy regeneracyjne jelit.
Istotnym elementem codziennej diety człowieka jest mleko oraz jego produkty. Mleko krowie zawiera przeciętnie 13% suchej masy, w skład której wchodzą głównie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Stanowią one o jego wartości odżywczej i przydatności technologicznej. Łącznie w mleku zidentyfikowano około 250 składników, spośród których wiele wykazuje aktywność biologiczną (Kuczyńska i wsp. 2012, Litwińczuk 2012).
Frakcja tłuszczowa w mleku krowim stanowi średnio 3,7%. Tłuszcz mleczny syntetyzowany jest w komórkach mlekotwórczych gruczołu mlecznego i ...
Tekst zawiera 477 wyrazów. Będziesz go czytać 2 minuy i 23 sekundy.
Bądż na bieżąco - kup prenumeratę cyfrową
Prenumerata to nieograniczony dostęp do:
pełnych tekstów publikacji naukowych (recenzowanych)
merytorycznych i wiarygonych informacji branżowych.
Barłowska J., Litwińczuk Z. (2009): Właściwości odżywcze i prozdrowotne tłuszczu mleka. Medycyna Weterynaryjna, 65 (3): 171-174.
Cichosz G., Czeczot H. (2011): Tłuszcz mlekowy – źródło antyoksydantów w diecie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 1, 8-16.
Cichosz G., Czeczot H. (2012): Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób nowotworowych. Polski Merkuriusz Lekarski, XXXIII, 195, 168-172.
Haug A., Høstmark A.T., Harstad O.M. (2007): Bovine milk in human nutrition – a review. Lipids in Health and Disease, 6, 25: 1-16.
Hutyra T., Iwańczak B. (2009): Nietolerancja laktozy: patofizjologia, objawy kliniczne, rozpoznanie i leczenie. Polski Merkuriusz Lekarski, XXVI, 152: 148-152.
Kuczyńska B., Puppel K., Gołębiewski M., Kordyasz M., Grodzki H., Brzozowski P. (2012): Comparison of fat and protein fractions of milk constituents in Montbeliarde and Polish Holstein-Friesian cows from one farm in Poland. Acta Veterinaria Brno, 81: 139-144.
Litwińczuk Z. (red.) (2012): Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa. Wyd. PWRiL, Warszawa.
Nałęcz-Tarwacka T., Kuczyńska B., Grodzki H., Slósarz J. (2009): Wpływ wybranych czynników na zawartość skoniugowanego kwasu linolowego w mleku krów. Medycyna Weterynaryjna, 65 (5): 326-329.
Otoliński E., Szarek J. (2006): Rynek mleka w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, XLIV, 1: 31-49.
Żebrowska A., Bonczar G., Molik E. (2009): Właściwości prozdrowotne tłuszczu mlekowego. Wiadomości Zootechniczne, R. XLVII, 2: 19-23.
Autor publikacji
dr inż. Aneta Brodziak
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]