Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. I. Tłuszcz mleczny i laktoza  

Aneta Brodziak
  

    Aneta Brodziak
Abstrakt:

Badania naukowe dostarczają wiele sprzecznych informacji na temat tłuszczu mlecznego i jego udziału w diecie. Składnik ten charakteryzuje się wysoką strawnością oraz bardzo dużym zróżnicowaniem składu. Frakcja tłuszczowa mleka krowiego składa się z około 500 różnych kwasów tłuszczowych, w tym z licznych wielonienasyconych o właściwościach bioaktywnych. Jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych jest kwas CLA, wykazujący działanie antykancerogenne, antymutagenne czy antydiabetyczne. 
Składnikiem mleka, któremu poświęca się znacznie mniej uwagi jest laktoza. Związek ten korzystnie wpływa na kształtowanie prawidłowej mikroflory i procesy regeneracyjne jelit.


Data publikacji: 05.12.2013 r.    •    Typ publikacji: Publikacja przeglądowa

Cytowanie:
  • Brodziak A.: Właściwości prozdrowotne mleka, Cz. I. Tłuszcz mleczny i laktoza, Journal of NutriLife, 2013, 12, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=131 [dostęp: 2017.11.24]
  • RIS,   BibTeX

Słowa kluczowe:
mleko, mleko krowie, tłuszcz, tłuszcz zwierzęcy, CLA, laktoza

Konflikt interesów
Autorzy oświadczają, że nie mają powiązań ani finansowych zależności wobec żadnej organizacji lub kogokolwiek posiadającego bezpośredni finansowy wkład w przedmiot badań lub materiały badane w danej pracy (np. poprzez zatrudnienie, doradztwo, posiadanie akcji, honoraria). Każda dotacja badań lub projektu wyszczególniona jest w części pracy zatytułowanej „Podziękowania”.
POKAŻ WIĘCEJ

Aneta Brodziak
  

    Aneta Brodziak
Abstract:

Publication date: 05.12.2013 r.    •    Publication type: Publikacja przeglądowa

Citation:
  • Brodziak A.: , Journal of NutriLife, 2013, 12, ISSN:2300-8938, url:http://www.NutriLife.pl/index.php?art=131 [access: 2017.11.24]
  • RIS,   BibTeX

Keywords:


Conflict of interest
The authors declare that they have no relationship or financial dependence to any organization or anyone having a direct financial interest in the subject of research or materials analyzed in the work (eg. through employment, consulting, stock ownership, honoraria). Each research grant or project is specified in the part of the work entitled "Acknowledgements".
SHOW MORE

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Wstęp

   Istotnym elementem codziennej diety człowieka jest mleko oraz jego produkty. Mleko krowie zawiera przeciętnie 13% suchej masy, w skład której wchodzą głównie białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne. Stanowią one o jego wartości odżywczej i przydatności technologicznej. Łącznie w mleku zidentyfikowano około 250 składników, spośród których wiele wykazuje aktywność biologiczną (Kuczyńska i wsp. 2012, Litwińczuk 2012).

Tłuszcz mleczny

   Frakcja tłuszczowa w mleku krowim stanowi średnio 3,7%. Tłuszcz mleczny syntetyzowany jest w komórkach mlekotwórczych gruczołu mlecznego i ...




Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!

Literatura:  

  1. Barłowska J., Litwińczuk Z. (2009): Właściwości odżywcze i prozdrowotne tłuszczu mleka. Medycyna Weterynaryjna, 65 (3): 171-174.

  2. Cichosz G., Czeczot H. (2011): Tłuszcz mlekowy – źródło antyoksydantów w diecie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 1, 8-16.

  3. Cichosz G., Czeczot H. (2012): Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób nowotworowych. Polski Merkuriusz Lekarski, XXXIII, 195, 168-172.

  4. Haug A., Høstmark A.T., Harstad O.M. (2007): Bovine milk in human nutrition – a review. Lipids in Health and Disease, 6, 25: 1-16.

  5. Hutyra T., Iwańczak B. (2009): Nietolerancja laktozy: patofizjologia, objawy kliniczne, rozpoznanie i leczenie. Polski Merkuriusz Lekarski, XXVI, 152: 148-152.

  6. Król J., Brodziak A. (2012): Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych mleka w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 3: 211-220.
  7. Kuczyńska B., Puppel K., Gołębiewski M., Kordyasz M., Grodzki H., Brzozowski P. (2012): Comparison of fat and protein fractions of milk constituents in Montbeliarde and Polish Holstein-Friesian cows from one farm in Poland. Acta Veterinaria Brno, 81: 139-144.

  8. Litwińczuk Z. (red.) (2012): Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa. Wyd. PWRiL, Warszawa.

  9. Nałęcz-Tarwacka T., Kuczyńska B., Grodzki H., Slósarz J. (2009): Wpływ wybranych czynników na zawartość skoniugowanego kwasu linolowego w mleku krów. Medycyna Weterynaryjna, 65 (5): 326-329.

  10. Otoliński E., Szarek J. (2006): Rynek mleka w Polsce. Wiadomości Zootechniczne, XLIV, 1: 31-49.

  11. Żebrowska A., Bonczar G., Molik E. (2009): Właściwości prozdrowotne tłuszczu mlekowego. Wiadomości Zootechniczne, R. XLVII, 2: 19-23.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Aneta Brodziak

dr inż. Aneta Brodziak


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif