Uzależnienie od jedzenia - mit czy fakt?  

Czy mówisz czasem "nie potrafię sobie tego odmówić" lub "jestem czekoladoholikiem"? Często używamy języka związanego z uzależnieniem, aby opisać nasze relacje z żywnością. Ale czy to naprawdę możliwe, aby być uzależnionym od niektórych produktów spożywczych?

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Otyłość konsekwencją uzależnienia

Idea "uzależnienia od żywności" pozostaje kontrowersyjna i nie jest jeszcze rozpoznana jako zaburzenie, które mogłoby być zdiagnozowane w warunkach klinicznych. Jednakże coraz większa liczba badań naukowych sugeruje, iż uzależnienie od żywność może być prawdą. Tegoroczne badania przeprowadzone przez australijskich naukowców z Uniwersytetu w Newcastle wykazało, że około 15% badanych posiada tendencje, którą można określić mianem uzależnienie od żywności.

Niektóre produkty i wzorce żywieniowe mogą  powodować zachowania i reakcje mózgu ...

Tekst zawiera 938 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 41 sekund.



Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Literatura:  

  1. Avena NM., Rada P., Hoebel BG., Evidence for sugar addiction: behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neurosci Biobehav Rev. 2008;32(1):20-39.
  2. Curtis C., Davis C. A qualitative study of binge eating and obesity from an addiction perspective. Eat Disord. 2014;22(1):19-32.
  3. Gearhardt A., Corbin W., Brownell K. Preliminary validation of the Yale Food Addiction Scale. Appetite, 2009, 52(2), 430–436.
  4. Murray S., Tulloch A., Gold M., Avena N. (2014) Hormonal and neural mechanisms of food reward, eating behaviour and obesity. Nature Reviews Endocrinology, 2014, 10, 540–552
  5. Pursey KM., Stanwell P., Gearhardt AN., Collins CE., Burrows TL. The prevalence of food addiction as assessed by the Yale Food Addiction Scale: a systematic review. Nutrients. 2014 Oct 21;6(10):4552-90. doi: 10.3390/nu6104552.
  6. Schulte EM, Avena NM, Gearhardt AN (2015) Which Foods May Be Addictive? The Roles of Processing, Fat Content, and Glycemic Load. PLoS ONE, 2015, 10(2):e0117959. doi: 10.1371/journal.pone.0117959
  7. Tulloch AJ., Murray S., Vaicekonyte R., Avena NM. Neural responses to macronutrients: hedonic and homeostatic mechanisms. Gastroenterology, 2015, 148(6):1205-18
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

lic. Karolina Noga

lic. Karolina Noga


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Jak przygotować roztwór o określonym stężeniu procentowym - Niezbędnik
Sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Znaczenie probiotyków w diecie człowieka
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Charakterystyka serów - klasyfikacja, wartość odżywcza, produkcja, konsumpcja
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif