Czy mówisz czasem "nie potrafię sobie tego odmówić" lub "jestem czekoladoholikiem"? Często używamy języka związanego z uzależnieniem, aby opisać nasze relacje z żywnością. Ale czy to naprawdę możliwe, aby być uzależnionym od niektórych produktów spożywczych?
Idea "uzależnienia od żywności" pozostaje kontrowersyjna i nie jest jeszcze rozpoznana jako zaburzenie, które mogłoby być zdiagnozowane w warunkach klinicznych. Jednakże coraz większa liczba badań naukowych sugeruje, iż uzależnienie od żywność może być prawdą. Tegoroczne badania przeprowadzone przez australijskich naukowców z Uniwersytetu w Newcastle wykazało, że około 15% badanych posiada tendencje, którą można określić mianem uzależnienie od żywności.
Niektóre produkty i wzorce żywieniowe mogą powodować zachowania i reakcje mózgu ...
Tekst zawiera 938 wyrazów. Będziesz go czytać 4 minuy i 41 sekund.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
Autor publikacji
lic. Karolina Noga
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]