Historia rozwoju młynarstwa  

Jak rozdrabniano ziarna? Co to są żarna? Czy młyn wodny z kołem nasiębiernym jest wydajniejszy od młyna z kołem podsiębiernym? Czym różni się wiatrak "koźlak" od wieżyczkowego? Na te i inny pytania znajdziecie odpowiedz w tym opracowaniu.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Najstarszym sposobem rozdrabniania ziarna było rozcieranie go na płaskich łupanych kamieniach (fot. 1). Przemiał ziarnaTę metodą stosowano już epoce neolitu.Młynarstwo
Z czasem kamienie zastąpiono kamiennymi misami i tłuczkami (fot. 2). Później pojawiły się żarna (fot. 3), czyli dwa kamienne koła położone jedno na drugim o średnicy od 18-45 cm.
Górne (biegun), mniejsze, wprawiane było w ruch rotacyjny siłą ludzkich mięśni, na dolnym  zaś, większym nieruchomym (leżaku), znajdowały się w specjalnym zagłębieniu mielone ziarna. Zastąpienie pracy ludzkiej siłą zwierząt pociągowych upowszechniło kierat, dopiero ...


Publikacja dostępna po zalogowaniu

LOGOWANIE

e-mail:

hasło:

Nie pamiętasz hasła?


Nie masz jeszcze konta? Załóż je!
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Szymon Konkol

mgr Szymon Konkol


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif