Jak rozdrabniano ziarna? Co to są żarna? Czy młyn wodny z kołem nasiębiernym jest wydajniejszy od młyna z kołem podsiębiernym? Czym różni się wiatrak "koźlak" od wieżyczkowego? Na te i inny pytania znajdziecie odpowiedz w tym opracowaniu.
Najstarszym sposobem rozdrabniania ziarna było rozcieranie go na płaskich łupanych kamieniach (fot. 1). Tekst zawiera 1334 wyrazów. Będziesz go czytać 6 minut i 40 sekund. Publiakacja tylko dla naszych czytelników Dołącz do czytelników Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień. LogowanieTę metodą stosowano już epoce neolitu.
Z czasem kamienie zastąpiono kamiennymi misami i tłuczkami (fot. 2). Później pojawiły się żarna (fot. 3), czyli dwa kamienne koła położone jedno na drugim o średnicy od 18-45 cm.
Górne (biegun), mniejsze, wprawiane było w ruch rotacyjny siłą ludzkich mięśni, na dolnym zaś, większym nieruchomym (leżaku), znajdowały się w specjalnym zagłębieniu mielone ziarna. Zastąpienie pracy ludzkiej siłą zwierząt pociągowych upowszechniło kierat, dopiero ...
Autor publikacji
mgr Szymon Konkol
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]