Historia rozwoju młynarstwa  

Jak rozdrabniano ziarna? Co to są żarna? Czy młyn wodny z kołem nasiębiernym jest wydajniejszy od młyna z kołem podsiębiernym? Czym różni się wiatrak "koźlak" od wieżyczkowego? Na te i inny pytania znajdziecie odpowiedz w tym opracowaniu.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Najstarszym sposobem rozdrabniania ziarna było rozcieranie go na płaskich łupanych kamieniach (fot. 1). Przemiał ziarnaTę metodą stosowano już epoce neolitu.Młynarstwo
Z czasem kamienie zastąpiono kamiennymi misami i tłuczkami (fot. 2). Później pojawiły się żarna (fot. 3), czyli dwa kamienne koła położone jedno na drugim o średnicy od 18-45 cm.
Górne (biegun), mniejsze, wprawiane było w ruch rotacyjny siłą ludzkich mięśni, na dolnym  zaś, większym nieruchomym (leżaku), znajdowały się w specjalnym zagłębieniu mielone ziarna. Zastąpienie pracy ludzkiej siłą zwierząt pociągowych upowszechniło kierat, dopiero ...


Publiakacja tylko dla naszych czytelników

Dołącz do czytelników

Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.

REJESTRACJA

Logowanie

Ozyskaj hasło | FAQ

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Szymon Konkol

mgr Szymon Konkol


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
Bufor TRIS-TRIS HCl o sile jonowej 0,05; 0,1 i 0,2 i pH 7,0 - 9,2 - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
Przygotowanie roztworu o określonym stężeniu molowym - Niezbędnik
DOŁĄCZ DO NAS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2018 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif