Bufor weronalowy (0,05 M) o zakresie pH 6,8 - 9,2 - Niezbędnik  

Tym razem opisujemy w niezbędniku przygotowanie buforu weronalowego o pH w zakresie od 6,8 do 9,2.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Aby otrzymać roztwór o poszukiwanym pH należy zmieszać 50 cm3 roztworu "A" i X cm3 roztworu "B" i uzupełnić wodą destylowaną do 200 cm3.

 

pH X
6,8 45,0
7,0 43,0
7,2 39,0
7,4 32,5
7,6 27,5
7,8 22,5
8,0 17,5
8,2 12,7
8,4 9,0
8,6 6,0
8,8 4,0
9,0 2,5
9,2 1,5

 

A: 0,2 M roztwór weronalu sodowego (rozpuścić 41,2 g weronalu sodowego i uzupełnić wodą destylowaną do 1000 cm3).
B: 0,2 M roztwór HCl

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Uniwersalny bufor Brittona i Robinsona o zakresie pH 1,8-12 - Niezbędnik
Uniwersalny bufor Brittona i Robinsona o zakresie pH 1,8-12 - Niezbędnik
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?
Alkohol w diecie – czy jest dozwolony?
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2020 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif