Rola kwasów tłuszczowych w leczeniu depresji  



Depresja jest najczęściej spotykanym zaburzeniem psychicznym i jak szacuje WHO w 2020 roku będzie na drugim miejscu w rankingu występujących schorzeń na całym świecie, zaraz po chorobach układu sercowo – naczyniowego. Wielu badaczy zwraca uwagę na to, że rodzaj tłuszczów, kwasów tłuszczowych w diecie jest ściśle związane z zaburzeniami emocjonalnymi.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Spożycie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować zaburzenia szlaku dopaminergicznego mózgu oraz wywoływać zapalenie nerwów, poprzez stymulowanie wydzielania cytokin prozapalnych. Ograniczenie żywności bogatej w te tłuszcze może zapobiegać nie tylko otyłości, ale również zapaleniu nerwów oraz zaburzeniom nastrojów i depresji.

Z kolei wysokie spożywanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa płynność błony mózgowej, co ułatwia przekazywanie neuroprzekaźników oraz wpływa na poprawę nastroju.

Według badań przedklinicznych długotrwała dieta (6-10 lat) wzbogacona w kwasy n-3 zmniejsza ryzyko występowania depresji.

Ważną rolę w rozwoju funkcjonowaniu mózgu odgrywają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich niedobór w diecie powoduje zmniejszenie poziomu n-6 w błonach mózgowych oraz zmniejszenie stężenia dopaminy i serotoniny we krwi.

Poziom specyficznych kwasów tłuszczowych może służyć jako biomarker do oceny ryzyka wystąpienia depresji. U pacjentów cierpiących na depresję zaobserwowano podwyższone stężenie poszczególnych fosfolipidów, lizofosfolipidów i triacylogliceroli, co wiązało się także z nasileniem objawów.

Biomarkery mogą być również wykorzystywane w projektowaniu leków oraz wpływać na poprawę reagowania na leczenie, na przykład kwasy n-6 mogą stanowić terapię wspomagającą odpowiedź na niektóre leki przeciwdepresyjne. Gertsik i współpracownicy wykazali, że dziewięciotygodniowe leczenie citalopramem (20 mg) z dodatkiem dziennej dawki PUFA, składającej się z 900 mg EPA + 200 mg DHA spowodowało większą skuteczność (~ 60% zmniejszenia wartości wyjściowej HDRS) w porównaniu z samym citalopramu (~ 20% spadek w linii podstawowej HDRS).

Na dzień dzisiejszy jest jednak wciąż wiele luk w wiedzy na temat roli tłuszczów w diecie jako potencjalnych mediatorów depresji, dlatego konieczne jest prowadzenie dalszych badań.

Autor opracowania:


Literatura:  

  1. Fernandes F.M., Mutch M. D., Leri F.: The Relationship between Fatty Acids and Different Depression-Related Brain Regions, and Their Potential Role as Biomarkers of Response to Antidepressants, Nutrients, 2017, (3), 298
  2. Gertsik L., Bresee, C., Rapaport M.H. Omega-3 fatty acid augmentation of citalopram treatment for patients with major depressive disorderJ. Clin. Psychopharmacol., 2012, 32, 61-64.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Marzena Jamroży

Marzena Jamroży


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Czekolada - proces produkcji, wady i przyczyny ich powstawania
Stosunek leptyny do adiponektyny oraz syndrom metaboliczny – powiązania z PCOS
Stosunek leptyny do adiponektyny oraz syndrom metaboliczny – powiązania z PCOS
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Jak przygotowć 30% roztwór wodorotlenku sodu, a następnie rozcieńczyć go do 15%? - Niezbędnik
Prozdrowotne właściwości sulforafanu
Prozdrowotne właściwości sulforafanu
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2023 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif