Depresja jest najczęściej spotykanym zaburzeniem psychicznym i jak szacuje WHO w 2020 roku będzie na drugim miejscu w rankingu występujących schorzeń na całym świecie, zaraz po chorobach układu sercowo – naczyniowego. Wielu badaczy zwraca uwagę na to, że rodzaj tłuszczów, kwasów tłuszczowych w diecie jest ściśle związane z zaburzeniami emocjonalnymi.
Spożycie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może powodować zaburzenia szlaku dopaminergicznego mózgu oraz wywoływać zapalenie nerwów, poprzez stymulowanie wydzielania cytokin prozapalnych. Ograniczenie żywności bogatej w te tłuszcze może zapobiegać nie tylko otyłości, ale również zapaleniu nerwów oraz zaburzeniom nastrojów i depresji.
Z kolei wysokie spożywanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa płynność błony mózgowej, co ułatwia przekazywanie neuroprzekaźników oraz wpływa na poprawę nastroju.
Według badań przedklinicznych długotrwała dieta (6-10 lat) wzbogacona w kwasy n-3 zmniejsza ryzyko występowania depresji.
Ważną rolę w rozwoju funkcjonowaniu mózgu odgrywają również wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich niedobór w diecie powoduje zmniejszenie poziomu n-6 w błonach mózgowych oraz zmniejszenie stężenia dopaminy i serotoniny we krwi.
Poziom specyficznych kwasów tłuszczowych może służyć jako biomarker do oceny ryzyka wystąpienia depresji. U pacjentów cierpiących na depresję zaobserwowano podwyższone stężenie poszczególnych fosfolipidów, lizofosfolipidów i triacylogliceroli, co wiązało się także z nasileniem objawów.
Biomarkery mogą być również wykorzystywane w projektowaniu leków oraz wpływać na poprawę reagowania na leczenie, na przykład kwasy n-6 mogą stanowić terapię wspomagającą odpowiedź na niektóre leki przeciwdepresyjne. Gertsik i współpracownicy wykazali, że dziewięciotygodniowe leczenie citalopramem (20 mg) z dodatkiem dziennej dawki PUFA, składającej się z 900 mg EPA + 200 mg DHA spowodowało większą skuteczność (~ 60% zmniejszenia wartości wyjściowej HDRS) w porównaniu z samym citalopramu (~ 20% spadek w linii podstawowej HDRS).
Na dzień dzisiejszy jest jednak wciąż wiele luk w wiedzy na temat roli tłuszczów w diecie jako potencjalnych mediatorów depresji, dlatego konieczne jest prowadzenie dalszych badań.
Autor publikacji
Marzena Jamroży
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]