Zaburzenia miesiączkowania w kontekście diety niskoenergetycznej i wysokobłonnikowej  



W dzisiejszych czasach zaburzenia miesiączkowania oraz inne choroby związane z pracą podwzgórza to bardzo powszechny problem. Często jest on powiązany ze zbyt niską podażą energii oraz nadmiernym wysiłkiem fizycznym. Korelację pomiędzy tymi czynnikami postanowili sprawdzić Melin i wsp.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Jako grupę badawczą wybrali atletki uprawiających sporty wytrzymałościowe (n=45), takie jak wioślarstwo, triathlon czy maraton, z drużyn narodowych oraz klubów sportowych. Zbadano je pod kątem ginekologicznym, ustalono skład masy ciała, oszacowano występujące zaburzenia odżywiania oraz oceniono podaż energii każdej uczestniczki na przestrzeni siedmiu dni. Z badania wykluczono atletki z zaburzeniami odżywiania (n=11), dysfunkcjami menstruacyjnymi innymi niż brak miesiączki (n=5), a także te zobowiązane diet ubogoenergetycznych ze względu na zalecenia lekarza (n=4). Pozostałe 25 kobiet zostały przydzielone do poszczególnych grup: spożywające powyżej 45 kcal/kg beztłuszczowej masy ciała (n=11) i poniżej tej wartości (n=14) oraz z zaburzeniami miesiączkowania (n=15) i bez takich objawów (n=10).

Wyniki pokazały, że nie ma różnicy w podaży energii pomiędzy atletkami z i bez zaburzeń odżywiania. Jednakże, kobiety z zaburzeniami miesiączkowania oraz spożywające mniejszą niż zalecana ilość kalorii wykazały takie same cechy charakterystyczne w odniesieniu do niższej gęstości energetycznej spożywanych posiłków [odpowiednio (P = 0.012; P = 0.020)] oraz zawartości tkanki tłuszczowej w ciele [odpowiednio (P = 0.047; P = 0.027)]. Ponadto, badane cierpiące na choroby związane z podwzgórzem spożywały mniejszą ilość bogatowęglowodanowych produktów (P = 0.019), za to o wyższej zawartości włókna pokarmowego (P < 0.001), co doprowadzało do osiągania zbyt niskiej masy ciała (P = 0.003).

Stosując niskoenergetyczną dietę z jednoczesną wysoką zawartością błonnika powinno się trzymać rękę na pulsie, aby nie doprowadzić do zaburzeń miesiączkowania. Zadbać o to powinne same kobiety, ale także trenerzy i dietetycy sprawujący pieczę nad ich zdrowiem i żywieniem. Długo utrzymujący się brak menstruacji prowadzić może do groźnych powikłań, takich jak chociażby niepłodność.



Literatura:  

Melin A., Tornberg Å., Skouby S., Møller SS., Faber J., Sundgot-Borgen J., Sjödin A.: Low-energy density and high fiber intake are dietary concerns in female endurance athletes; Scand J Med Sci Sports. 2016 Sep;26(9):1060-71

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

mgr Karolina Jachimowicz-Rogowska

Doktorantka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Zdrowym stylem życia interesuje się od blisko dekady. Lubi dzielić się swoją wiedzą i inspirować innych do zmiany nawyków żywieniowych. W swojej pracy zajmuje się żywieniem dzieci oraz dietami wegetariańskimi. Wolne chwile spędza w kuchni. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Spożywanie alkoholu oraz styl życia, a ryzyko inicjacji nowotworów piersi wśród kobiet
Spożywanie alkoholu oraz styl życia, a ryzyko inicjacji nowotworów piersi wśród kobiet
Mleko źródłem witamin
Mleko źródłem witamin
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Stosunek leptyny do adiponektyny oraz syndrom metaboliczny – powiązania z PCOS
Stosunek leptyny do adiponektyny oraz syndrom metaboliczny – powiązania z PCOS
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif