Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Wstęp
Mleko to nie tylko źródło białka i tłuszczu. Uznawane jest również za cenne źródłow witamin w tym rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K oraz rozpuszczalnych w wodzie, w tym witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witamina C, biotyna.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina E
Terminem witamina E (rys.1) określa się grupę organicznych związków, w skład której wchodzą 4 tokoferole: α, β, γ, δ oraz 4 tokotrienole o identycznych oznaczeniach. Jedynie tokoferole odgrywają kluczową rolę w fizjologii organizmu. Największą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol. W mleku α-tokoferol ...Tekst zawiera 3706 wyrazów. Będziesz go czytać 18 minut i 31 sekund.
Literatura:
- Allen L.H. (2003): B vitamins: proposed fortification levels for complementary foods for young children. J Nutr, 133, 3000-3007.
- Barłowska J. (2008): Mleko krowie jako źródło niezbędnych w diecie człowieka składników mineralnych i witamin. Przegląd Mleczarski, 8, 18-21.
- Berger M.M. (2005): Can oxidative damage be treated nutritionally? Clin. Nutr., 24, 172-183.
- Biesalski H.K., Back E.I. (2002):Vitamins. Vitamin B6, nutritional significance. Encyclopedia of Dairy Sciences, 2699-2703.
- Bramley P.M., Elmadfa I., Kafatos A. i in. (2000): Vitamin E – review. J. Sci. Food Agric., 80, 913-938.
- Buczkowska E. (2002): Homeostaza gospodarki fosforanowo- wapniowej w populacji rozwojowej. Część I: Mechanizmy regulacji homeostazy w warunkach zdrowia. Endokrynologia, Diabetologia i Choroby Przemiany Materii Wieku Rozwojowego, 8 (2), 97-103.
- Chen B., Wang C., Wang Y.M., Liu J.X. (2011): Effect of biotin on milk performance of dairy cattle: A meta-analysis. J. Dairy Sci., 94, 3537-3546.
- Debier C., Pottier J., Goffe CH. (2005): Present knowledge and unexpected behaviours of vitamins A and E in colostrum and milk. Livestock Production Science, 98, 135-147.
- Depeint F., Robert Bruce W., Shangarl N., Mehta R., O’brien P.J. (2006b). Mitochondria1 function and toxicity: role of B vitamins on the one-carbon transfer pathways. Chem-Biol Inter, 163, 113-132.
- Graulet B. (2010): Improving the level of vitamins in milk. INRA. France.
- Haugh A., Høstmark A.T., Harstad O. (2007): Bovine milk in human nutrition -a review. Lipids in Health and Disease, 6, 25.
- Holick M.F., Chen T.C. (2008). Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr, 87, 1080-1086.
- Jacobs P., Wood L. (2003): Vitamin B5. Disease a Month, 49 (11), 664–665.
- Jarosz M. (2012): Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia.
- Jopp A. (2006): Ryzyko braku witamin. Interspar, 123-125.
- Manoury E., Jourdon K., Boyaval P., Fourcassié P. (2013): Quantitative measurement of vitamin K2 (menaquinones) in various fermented dairy products using a reliable high-performance liquid chromatography method. Journal of Dairy Science, 96 (3), 1335-1346.
- Mayne S.T. (2003): Antioxidant nutrients and chronić disease. J. Nutr., 133, 933S-940S.
- Mogensen L., Troeles K. (2012): Alfa –tocopherol and beta-carotene in roughages and milk in organic dairy herds. Livestock Science, 145, 44-54.
- Napiórkowska L., Franek E. (2009): Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej. Choroby Serca i Naczyń, 6 (4), 203-210.
- Racek J., Holecek V., Trefil L. (2000).: Antioxidative properties of ascorbic acid. Cas. Lek. Cesk., 139, 583-587.
- Rutkowski M., Grzegorczyk K. (2002): Co należy dziś wiedzieć o beta-karotenie i innych karotenoidach? Farm. Pol., 54, 739-43.
- Rutkowski M., Matuszewski T., Kędziora J., Paradowski M., Kłos K., Zakrzewski A. (2010): Witaminy E, A i C jako antyoksydanty. Uniwersytet Medyczny w Łodzi, XXIX, 174-377.
- Sikorski Z. (2002): Chemia żywności: skład, przemiany i właściwości żywności. Wydawnictwo-Naukowo Techniczne, Warszawa.
- Szymańska J. (2006): Zatrucia lekami. Toksykologia współczesna. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 298-301.
- Trenerry C., Plozza T., Caridi D., Murphy S. (2011): The determination of vitamin D3 in bovine milk by liquid chromatography mass spectrometry. Food Chemistry 125, 1314-1319.
- USDA National Nutrient Database For Standard Reference (2009): Ndb No. 01077, Milk, whole, 3.25% milk fat.
- Weiss W.P., Hogan J.S., Smith K.l. (2004): Changes in vitamin C concentrations in plasma and milk from dairy cows after an intramammary infusion of Escherichia coli. J. Dairy Sci., 87, 32-37.
- Yoshida M., Hishiyama T., Ogawara M., Fuse K., Mori M., Igarashi T., Taniguchi M. (2012): A novel method for determining vitamin B1 in a wide variety of foodstuffs with or without polyphenols. Food Chemistry, 135(4), 2387-92.
Udostępnij
Polub NutriLife.pl