Zielone koktajle mocy!  

Okres wiosenno-letni to czas, gdy bardziej o siebie dbamy chcąc osiągnąć szczupłą sylwetkę i ładny, zdrowy wygląd. Sprzymierzeńcem w tych staraniach są sezonowe produkty, które w tym czasie są najświeższe, bogate w liczne witaminy i minerały. Jednym z warzyw, które sprzyja fit są brokuły!

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

„Sezon na brokuły w Polsce trwa w najlepsze. To najlepszy moment, aby te zdrowe i smaczne warzywa zagościły w naszej diecie. Tym bardziej, że posiadają one niezwykłe właściwości i wysoką jakość” – przekonują eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

Brokuły są źródłem licznych minerałów, tj. potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Te składniki odżywcze pozwalają na zachowanie szczupłej sylwetki, zdrowego wyglądu, wpływają na kondycję skóry, włosów, paznokci. Pozytywnie wpływają także na nasz wzrok. „Zielony kalafior” jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, przez co zapewnia długotrwałe uczucie sytości przy niskiej kaloryczności. Spożycie brokułów i odrobina silnej woli zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami.

Brokuły przeciwdziałają chorobom nowotworowym dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ich spożycie zaleca się cukrzykom, osobom z chorobami serca, anemią czy z wysokim poziomem cholesterolu.

Brokuły dobre na muskuły

Dietetycy zalecają, aby osoby aktywne fizycznie spożywały duże tygodniowe dawki brokułów. Warzywa te bowiemwzmacniają stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne. Wszystko m.in. dzięki zawartości witaminy C (64,9 mg w 100 g ugotowanych warzyw) niezbędnej do wytwarzania kolagenu, który buduje chrząstkę, poprawia stan tkanki łącznej i odpowiada za kondycję stawów i ścięgien.

Brokuły uważane są za niezbędny składnik diety osób pracujących nad muskulaturą ciała. Podczas intensywnego treningu w mięśniach uwalnia się kortyzol – hormon odpowiedzialny za katabolizm, czyli rozpad białek kurczliwych w mięśniach szkieletowych. Właściwości brokułów obniżają poziom tego hormonu, a przy tym pozytywnie wpływają na pracę nadnerczy.

Warzywo obfitości

Brokuł jest bogaty nie tylko w odżywcze składniki i minerały. Warzywo to charakteryzuje się różnorodnością w przygotowaniu. Brokuły możemy jeść między innymi na surowo, ugotowane w solonej wodzie, podsmażone na czosnku. Co ciekawe, nie tylko zielone różyczki warzywa nadają się do spożycia - jadalna jest także łodyga. Coraz większą popularność zdobywają także kiełki brokuła – równie bogate w składniki mineralne.

Brokuły mogą być użyte do przygotowania zup, dań głównych, sałatek, a także ze względu na swój intensywnie zielony kolor i ładny kształt różyczek – do dekoracji.

Zielone koktajle mocy

Smoothie brokulowe

Ostatnio bardzo popularne stały się zielone koktajle. Są one nie tylko modne, promowane przez gwiazdy fitnessu, ale przede wszystkim zdrowe. Brokuły mogą stanowić doskonały dodatek do tych zdrowych i orzeźwiających napojów. Poniżej kilka propozycji do przygotowania takich pożywnych koktajli. Choć na dobrą sprawę do zielonego smoothie z brokułem możemy dodać czego dusza zapragnie!

Koktajl z mlekiem migdałowym

  • 5-6  różyczek surowego brokuła
  • 1 średniej wielkości banan
  • 1 jabłko
  • 150 ml mleka migdałowego

Koktajl orzeźwiający

  • 5-6 różyczek surowego brokuła
  •  owoc kiwi
  • 1 pomarańcza
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub wody

Warzywny koktajl odkwaszający

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5-6  różyczek brokuła
  • 1 ogórek
  • 3-4 listki świeżej mięty
  • 200 ml wody

 

Aby przygotować pyszny koktajl wystarczy nam mikser i kilka kostek lodu. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować i wypić od razu po przyrządzeniu. BON APETIT!

Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

 Milena Zacharzewska

Milena Zacharzewska


Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Oleje roślinne, charakterystyka i technologia wytwarzania
Premiera - Nowa piramida żywieniowa IŻŻ
Premiera - Nowa piramida żywieniowa IŻŻ
Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac
Od pomidorów lepszy jest sok pomidorowy i Gac
Zmiana nawyków żywieniowych - nie wystarczy tylko chcieć!
Zmiana nawyków żywieniowych - nie wystarczy tylko chcieć!
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2024 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif