Premiera - Nowa piramida żywieniowa IŻŻ  

Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie przygotował i opublikował nową piramidę żywieniową, która teraz nosi nazwę "Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej". Na pierwszy rzut oka widać kilka zasadniczych zmian z których najważniejszą jest awans owoców i warzyw na najważniejsze miejsce.

Udostępnij
Polub NutriLife.pl
Reklama

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej docenia prozdrowotne właściwości owoców i warzyw. Z tego względu powędrowały one na dół piramidy, co ma być sygnałem, że te produkty powinny często gościć w codziennej diecie. Produkty zbożowe przesunęły się o jedną pozycję do góry, co jest długo oczekiwanym posunięciem. W świetle nowych badań naukowych ich silna pozycja z rekomendacją spożywaj często nie znajduje uzasadnienia. Bardzo dobrym pomysłem jest wprowadzenie do piramidy żywieniowej ziół.

 

Dziękujemy Wam za maile w sprawie piramidy. Niektórzy z czytelników są zbulwersowani, że piramida jest dużym uproszczeniem. Może nawet zbyt dużym. Jednak pamiętajmy, że skierowana jest do przeciętnego Polaka, być może nawet do humanisty, który zapomniał już nawet co to jest biologia. Każdy sposób na masową edukację i poprawę stanu zdrowia jest dobry. Z pewnością piramida jest dobrym startem w świat zdrowego odżywiania.

 

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Literatura:  

  1. IŻŻ, http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/ulotka_z_pytaniami_druk.pdf, 19.01.2016  
Udostępnij
Polub NutriLife.pl




  Autor publikacji

dr inż. Tomasz Czernecki

dr inż. Tomasz Czernecki

Pracownik naukowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Praktyk oraz wykładowca m.in. dietetyki, żywienia klinicznego i nutrigenomiki. Uczestnik wielu projektów badawczych. Pomysłodawca i współwłaściciel Vitagenum.pl. Założyciel poradni dietetycznych w tym działającej przy UP w Lublinie. Redaktor naczelny Journal of NutriLife. [profil autora]

Reklama
Reklama

Zobacz także

Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Warunki wzrostu i rozwoju drobnoustrojów
Łańcuch chłodniczy na przykładzie rozmrożonych lodów w supermarkecie Stokrotka
Łańcuch chłodniczy na przykładzie rozmrożonych lodów w supermarkecie Stokrotka
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Przygotowanie buforu octanowego (0,1 M) o zakresie pH 3,6 - 5,6 - Niezbędnik
Czasopismo:O nas | Redakcja | Dla autorów | Patronat medialny | Kontakt
Serwis: Reklama | Regulamin | Pomoc | Kanały informacyjne (RSS)
Copyright © 2017 NutriLife.pl
  
//www.honcode.ch/HONcode/Seal/HONConduct186547_s1.gif