Stres, nieprawidłowe żywienie, zanieczyszczenie środowiska czy używki, to tylko kilka z wielu czynników mających negatywny wpływ na wydolność organizmu. Bezpośrednim winowajcą tych problemów są wolne rodniki, obecne na wielu płaszczyznach funkcjonowania człowieka.
Leczenie chorób to ostateczna oraz farmakologiczna walka z dolegliwościami ciała, dlatego zabiegi prewencyjne powinny stanowić podstawę do zachowania dobrobytu. Doskonałym zasobem związków o działaniu antyoksydacyjnym jest aronia. Antocyjanidyny zawarte w tej roślinie wykazują działanie przeciwutleniające o bardzo wysokim poziomie skuteczności. Pasują więc idealnie w przypadku komponowania posiłku o dietoterapeutycznym działaniu.
W odniesieniu to zdrowego odżywiania eksperci są zgodni, co do kwestii zbawiennego działania aronii na organizm człowieka. ...
Tekst zawiera 680 wyrazów. Będziesz go czytać 3 minuy i 24 sekundy.
Publiakacja tylko dla naszych czytelników
Dołącz do czytelników
Uzyskaj dostęp do większej liczby publikacji, aktualności dietetycznych, powiadomień.
Logowanie
1. Banaś A., Korus A.: Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii. Borgis Med. Rodz 2015, 4(18): 179-181.
2. Białek M., Rutkowska J., Hallmann.: Aronia czarnoowocowa jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2012, 6(85), 21-30.
3. Sikora J., Markowicz M., Mikiciuk-Olasik E.: Rola i właściwości lecznicze aronii czarnoowocowej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol-XLII, 2009,1 str. 10-17.
4. Gawryś M., Zawada K., Wawer I.: Aronia w diecie diabetyków. VIA MEDICA. Diabetologia Kliniczna 2012, tom 1, nr 5.
Autor publikacji
Damian Grądzki
Autor publikacj nie udostępnił swojej wizytówki.
Z udostępnionymi informacjami, w tym opublikowanymi pracami autora, możesz zapoznać się odwiedzając jego profil - [profil autora]